Najave petkom

Vampiri, pingvini i gubljenje nevinosti

Komentari

Piše: Denis Vukoja
22.04.2011.

Dva horora u ponudi slična su pristupom – jer je u oba slučaja riječ o niskobudžetnim projektima – no Stake Land je vampirski postapokaliptični film ceste, dok je urugvajski La Casa Muda art-horor sjajne atmosfere u cijelosti snimljen u jednom kadru. Pored njih tu su i dvije potpuno različite komedije – uvrnuti britanski naslov Submarine, te tipičan holivudski mainstream s Jimom Carreyem, a našlo se mjesta i za pravi blockbuster, The Green Lantern.

Stake Land

(Travanj)

Redatelj Jim Mickle prije nekoliko je godina snimio film Mulberry Street, u kojemu štakori prenose nekakav virus koji ljude pretvara u zombije, pa su film opisivali kao 28 dana kasnije na Manhattanu. Pet godina kasnije, Mickle se vratio istoj formuli: okupio je manje-više istu ekipu suradnika te ekranizirao prilično sličnu priču. Ovaj put riječ je o epidemiji koja ljude pretvara u vampire, a rezultat je niskobudžetni postapokaliptični vampirski film ceste snimljen za šaku dolara.

Submarine

(Lipanj)

Britanac Richard Ayoade televizijskim je gledateljima poznat kao informatički stručnjak Moss u genijalnoj britanskoj seriji The IT Crowd, no tijekom cijele svoje karijere pisao je scenarije i režirao dokumentarce, te pojedine epizode nekih britanskih serija. Njegov filmski redateljski debi je priča o 15-godišnjaku koji odlučuje izgubiti nevinost prije svog sljedećeg rođendana. Film je za američko tržište otkupio Harvey Weinstein, a Ayoadeu je odmah donio epitet britanskog Wesa Andersona.  

The Green Lantern

(Lipanj)

Iza imena Green Lantern krije se nekoliko različitih superheroja koji su se pojavljivali u stripovima DC Comicsa još od 40-ih godina prošlog stoljeća, a moć im daje poseban prsten – jedno od najmoćnijih oružja u svemiru. Visokobudžetna ekranizacija donosi priču o Halu Jordanu, prvom pripadniku ljudske rase regrutiranom od strane moćne izvanzemaljske sile koja je zadužena za očuvanje mira u svemiru.

Mr. Popper’s Penguins

(Lipanj)

Ekranizaciju popularne istoimene dječje knjige iz 1938. godine pripremali su Ben Stiller i redatelj Noach Baumbach, no projekt je na kraju završio u rukama rutinera Marka Watersa (koji iza sebe ima nekoliko hitova, no niti jedan pretjerano kvalitetan film) dok je ispred kamere uskočio Jim Carrey. On tumači uspješnog njujorškog biznismena koji neočekivano naslijedi skupinu pingvina za koje se mora brinuti. Carrey i pingvini zvuče kao dobitna kombinacija ali, priznajemo, brine nas redatelj Waters.

La Casa Muda

(Svibanj)

Prošle je godine filmofile prilično ugodno iznenadio urugvajski horror La Casa Muda, prikazan i na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu. Film je, navodno, temeljen na istinitoj priči s polovice prošlog stoljeća, a govori o kćeri i ocu koji odlučuju renovirati staru napuštenu kuću kako bi je prodali, međutim nađu se na meti tajanstvenog ubojice. Sve bi to zvučalo kao još jedan slasher-horor u šumskoj kolibici da nije jednog neobičnog detalja – film je u potpunosti snimljen u samo jednom kadru dugom 78 minuta. Naravno, već je snimljen i američki remake.

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

B.net te vodi na Medvedgrad!

Objavljeno: 03.07.2015.

Obožavaš pomaknute filmove i uživanje u sedmoj umjetnosti na otvorenom – Fantastic Zagreb je i ove godine priredio spektakl na Medvedgradu!Želite sutra gledati ekskluzivnu projekciju kultnog horora Isijavanje? Pružamo vam priliku za osvajanje ulaznica, ali morate se malo potruditi.

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.