Animirani negativci

Šareni, ali jako zli

Komentari

Piše: Zvonimir Ribarić
16.12.2010.

Još od zle vještice iz Disneyjeve Snjeguljice i sedam patuljaka lik negativca čini jednu od osnova kvalitetnog animiranog uratka. Premda psiholozi i sociolozi u animaciji baziranoj na sukobu dobrih i zlih likova vide generator pretjeranog nasilja, ne može se poreći njihova uloga u razvoju osjećaja za dobro i loše. Budući da su Gru i Vector upravo poharali kina, napravili smo inventuru aktualnih negativaca s TV ekrana i izabrali nekolicinu s kojom se ne isplati naći nasamo u mračnoj ulici. Ako srce potiho navija da Kojot dostigne Pticu Trkačicu, ovo je prava tema za vas.

Vilgax (Ben 10)

"Ben 10, I've come to kill you and conquer your world. Is now a bad time?"

Ben Tennyson je desetogodišnjak sa zacijelo najvećim brojem neprijatelja u galaksiji, što ne treba čuditi – jer tko se ne bi htio dočepati Omnitrixa, moćne naprave koja omogućava pretvaranje u izvanzemaljca? Najuporniji je svakako Vilgax, biće glave slične lignji, ali nevjerojatne snage i moći: leti brzinom svjetlosti, napada laserskim pogledom, dahom izaziva orkan, trese električnim  šokovima... Želite li ga izazvati na dvoboj, treba znati da je uništio pet planeta, stvorio crnu rupu, a zbog straha bioloških bića vojsku mu čine uglavnom roboti! Da ne bi sve zvučalo tako strašno, recimo i da mu u igri Ben 10 Alien Force: Vilgax Attacks glas daje John Di Maggio, inače simpatični cinik Bender iz Futurame.   

Baby Face (Batman: Brave and the Bold)

"It's not fair! It's not fair! I want my mummy!"

Batman sigurno ima i opasnijih protivnika od Baby Facea, ali nijedan nema takvu smiješnu pojavu. U odijelu nalik Al Caponeovom i s thompson puškom u ruci, Baby Face dnevnu dozu zla mora ostvariti s glavom male bebe. No neka nevin izraz lica ne zavara. Sposoban je brzo uskočiti u robotsko odijelo, a zanimljivo, njegova supruga, gospođa Manface, izgleda kao muškarac, što pruža gomilu materijala za teoretičare postmodernističke animacije. Volite li vidjeti nasilnika kako plače nakon što je osujećen njegov zao plan, Baby Face je pravi ulog. Jesam li rekao da ispod odijela nosi pelene?!

Dr. Wasabi (Chop Socky Chooks)

"Bubba, you are incompetent fool!!!"

Kada gradom vlada mutirana pirana, neugodnost je zajamčena. Dr. Wasabi, kombinacija karaktera za novcem pohlepnog Gordona Gekka i Zelene sluzi iz istoimenog SF klasika šezdesetih, u upravljanju gradom Wasabi, tj. velikim trgovačkim centrom, ne ustručava se ničega. Tko je još spreman udebljati svoje sugrađane hamburgerima ne bi li mu procvao posao sa salonima za liposukciju?! 

Aku (Samurai Jack)

"Who dares to summon the Master of Masters, the Deliverer od Darkness, the Shogun of Sorrow, Aku?"

Jedan od moćnijih zlikovaca TV ekrana. Osim što mu samo ime u prijevodu s japanskog znači zlo, posjeduje impozantne moći – poprima oblik koji želi, šalje protivnike na putovanje kroz vrijeme, teleportira, pomiče predmete mislima, izaziva oluje... Sve i ne bi bilo toliko problematično kada bi mu konvencionalna oružja mogla nanijeti štetu, no njemu tek mač samuraja Jacka (i na manji dodir) izaziva oštru bol. Vlasnik snažnog glasa je Makoto Iwamatsu, poznat među ostalim i po ulozi čarobnjaka Akira u kultnom Conanu iz 1982. godine.

Donnie Turnbull (Robotboy)

"You are next butt monkey!"

Donnieja dijelom možemo i razumjeti. Uz to što je riječ o klasičnom sindromu starijeg brata koji mlađoj pridošlici mora konstantno dokazivati tko je šef, mlađi Tommy je i čuvar Robotboya. Ipak, to nije dovoljna isprika za konstantan bullying koji Donnie vrši nad ostalom kvartovskom djecom. Osim pokoje razbijene igračke i uvrede, veći je problem što Donniejem manipulira Dr. Kamikazi, glavni negativac koji se pokušava domoći Robotboya ne bi li zavladao svijetom! E da ne bi.


Dick Dastardly (Wacky Races)  

"Get him with pigeon grabber! Hehehehe..."

Svakodnevno na Boomerangu čast stare garde negativaca brani Dick Dustardly, legendarni lik nastao još šezdesetih godina. Kroz Wacky Races i Dastardly and Muttley in Their Flying Machines, Dick očajnički želi doći do pobjede u utrci, pri čemu se služi stotinama trikova, prijevara, zlih planova... Sve je to zasićeno možda najpodlijim zlim smijehom malih ekrana. Premda susret s Dastardlyjem znači da možemo očekivati podmetnutu nogu, postoji utjeha: rijetko koja zamka doista i rađa plodom. Jednostavno, zločin se ne isplati.  

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.