Iritantni likovi u dobrim serijama

Trenuci koje želimo preskočiti

Komentari

Piše: Krešimir Vinšćak
03.02.2011.

Loši likovi u lošim serijama – to nije problem. Lako ih je preskočiti. Ali loši likovi u dobrim serijama već itekako kvare zabavu. Jedna je stvar učiniti lik iritantnim zbog neke kasnije iskupljujuće scene, no kada je neki lik u samoj srži naporan i omražen, gušt postaje živciranje. Uz sve dužno poštovanje prema Wesleyju Crusheru iz Zvjezdanih staza TNG i Kate iz Izgubljenih, lista sadrži samo likove iz trenutačno aktualnih serija. Inače bismo mogli do sutra.

Svi likovi osim Dextera, Dexter

Fascinantno je kako se ova popularna i draga serija uspijeva održati uz praktički jedan dobar lik. Čim inače sjajni Michael C. Hall nestane s ekrana, serija postaje dosadna i nezanimljiva. Nikoga ne zanimaju likovi osim Dextera, no zbilja se teško odlučiti koji je najiritantniji. Poručnica LaGuerta (i njezin partner Angel Batista), koja je vrhunac iritantnosti dosegla u posljednjoj sezoni? Deborah, Dexterova sestra kočijaškog vokabulara? Rita, Dexterova emocionalno nestabilna supruga? I naravno, tu je Lila, sporedni lik u (srećom) samo jednoj sezoni, koja iritantnost diže na sasvim novu razinu.


Betty Draper, Momci s Madisona

Momci s Madisona sjajni su, između ostalog, zbog fantastične palete likova i glumaca, pa bez problema zasjenjuju razmaženu (bivšu) suprugu nevjernog šovinista Dona Drapera. No to ne znači da svaka njezina cendrava scena nije nevjerojatno naporna. Betty je oduvijek bila nezrela, nestabilna i razmažena, a Don je to u prvoj sezoni riješio po kratkom postupku, poslavši je psihijatru. Nakon što nas je još malo iritirala lošim roditeljskim vještinama, u četvrtoj sezoni ispala je iz fokusa scenarista; tek je tu i tamo iritirala novog supruga. Nimalo slučajno, posljednja sezona bila je najbolja dosad.

Ted Mosby, Kako sam upoznao vašu majku

Najveći douchebag televizije. Premda je Neil Patrick Harris alias Barney Stinson najpopularniji i najzabavniji lik serije, Ted Mosby je njezin centralni lik. Čak je najmanji problem beskrajna potraga za naslovnom majkom, pokraj njegovih narcisoidnih ispada i iritantne pretencioznosti ovog profesora arhitekture. I onda će se čuditi zašto postoji site Ted Mosby is a jerk.

Merle i Daryl Dixon, Živi mrtvaci

Među iritantnim sporednim likovima, redneci, iliti zatucane seljačine, kategorija su za sebe. Od iskupljujućih kvaliteta nemaju nijednu, a njihov primitivizam budi slične nagone u vama. Premda Merle nije imao ni dvije pozitivne ljudske karakteristike, scena s praznim lisičinama i krvavom odrezanom rukom na tlu nadoknadila je svu iritantnost njegova lika. Ni njegov brat Daryl nije ružica od čovjeka, a oba su lika uvedeni u seriju naknadno, bez prethodnog pojavljivanja u izvornom stripu.

Kenneth Parcell i Jenna Maroney, Televizijska posla

Dobro, napornost i umišljenost Jenne Maroney tu je zbog humorističnog efekta, i nerijetko se isplati, no to ne znači da ova plavušica konstantno željna pažnje ne iritira redovito svakom svojom pojavom. Ipak, fore s naivnim seljačićem Kennethom s vremenom su se izlizale. Vjerojatno je to uvidjela Tina Fey i njezina ekipa, pa Kennetha sve rjeđe gledamo u kasnijim sezonama.

Tara Thornton, Okus krvi

Premda je više grešno zadovoljstvo nego kvalitetna serija, Okus krvi donosi solidan broj napornih likova, od kojih je Tara Thornton neosporni broj jedan. Njezine nadnaravne moći su nadljudska sebičnost, patološko nepovjerenje i grozan južnjački naglasak.

June Stahl, Sinovi anarhije

Jedan od primjera kako neki lik može izlizati svoju dobrodošlicu. Agentica ATF-a (Biro za alkohol, duhan, vatrena oružja i eksplozive) uglavnom je služila kao okidač za većinu problema naslovnih bajkerskih junaka, no njezina dvodimenzionalnost kroz tri sezone postala je jednolična i naporna. Srećom, finale treće sezone to nadoknađuje u potpunosti.

Gledajte:

Dexter
03.02.2011. u 23:10; 04.02.2011. u 23:10; 06.02.2011. u 23:00 (Fox Crime)

Kako sam upoznao vašu majku
08.02.2011. u 20:25; 09.02.2011. u 15:05 (RTL2)

Živi mrtvaci
05.02.2011. u 22:15; 08.02.2011. u 22:20 (Fox Crime)

Televizijska posla
05.02.2011. u 11:00; 06.02.2011. u 12:45 (NOVA TV)

Okus krvi
04.02.2011. u 22:00; 06.02.2011. u 22:30 (HBO)
06.02.2011. u 21:50; 07.02.2011. u 21:50 (Fox Life)

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.