Kingov The Stand u filmskom izdanju

Devedesetih je snimljena miniserija po istom romanu

Komentari

Piše: Denis Vukoja
08.02.2011.

Postapokaliptična horor-fantazija The Stand Stephena Kinga originalno je objavljena 1978., a sam autor još se jednom vratio tom materijalu te ga je dodatno uredio 1990. (neke stvari izrezao, neke dodao, radnju prebacio iz 80-ih u devedesete) prije reizdanja romana. Sredinom devedesetih snimljena je miniserija, potom su marvelovci prije koju godinu napravili strip, dok ideja o cjelovečernjem filmu već puno desetljeće kruži Hollywoodom i sada je došla na red.

Roman The Stand, svojedobno nominiran za nagradu World Fantasy, govori o bliskoj budućnosti u kojoj je nekakav virus pobio većinu populacije, dok se oni rijetki preživjeli okupljaju u dvije suprotstavljene grupe. Dobre oko sebe okuplja starica Abagail, ukazujući im se u snovima i pozivajući ih na svoju farmu u Nebraski, dok zle predvodi Randal Flagg (inače protagonist brojnih Kingovih romana), koji svoje snage okuplja u Las Vegasu, a sve upućuje na konačni epski obračun dobra i zla.


Sam Stephen King priznaje da je oduvijek želio napisati nešto poput Tolkienova Gospodara prstenova, samo s radnjom smještenom u Ameriku, a to je na kraju napravio s ovim romanom epskog zamaha, u kojemu je Las Vegas predstavljen kao svojevrsni Mordor. Miniserija se pokazala vrlo uspješnom jer je imala odličnu gledanost te je osvojila nekoliko Emmyja, a gledatelje je, osim priče, zasigurno privukla i odlična glumačka postava, predvođena Garyjem Siniseom i Edom Harrisom.

No producenti, a i sam King, godinama su razmišljali kako to obimno djelo pretvoriti u cjelovečernji film, te je navodno King još ranih osamdesetih razmišljao o ekranizaciji s Georgeom A. Romerom u redateljskoj ulozi. Međutim, zbog obimnosti pisanog djela filmaši bi se uvijek našli u problemima, a sada je konačno Warneru isporučen scenarij koji reže radnju kinofilma na jedva prihvatljiva tri sata. O filmu se zna samo to da bi konačno trebao krenuti u produkciju. Ako sve prođe u redu, Kingovi će junaci idućih godina biti nezaobilazni na filmskim platnima, jer su osim The Standa u pripremi filmsko-televizijska ekranizacija The Dark Towera, te serije Talisman i Vreća kostiju.

Komentari

Vijesti iz B.net-a

Ekskluzivno za sve Vip i B.net korisnike!

Objavljeno: 09.04.2015.

Veliki borilački spektakl uživo iz Krakowa! Cro Cop protiv Gonzage! Subota 11.4. U 21h. Pratite besplatno samo na Vip i B.net televiziji!Meč možete pogledati već u Osnovnom paketu, na Infokanalu!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.