Klizanje i sedma umjetnost

Na klizaljkama uz king konga, snjeguljicu i rapsodiju u plavom

Komentari

Piše: Zvonimir Ribarić
25.12.2010.

Klizanje na ledu – uz darivanje najbližih, ukrašavanje jelke i stol prepun kolača – pripada temeljnim užicima blagdanskog razdoblja. Njegov potencijal u buđenju toplih emocija nije promaknuo redateljima ni scenaristima, pa nije čudo da i mi maštamo o božićnom klizanju u legendarnom Rockfellerovom centru, omiljenom mnogim autorima. No budući da je New York daleko, a i recesija je svima propuhala džepove, dostojna zamjena bit će uživanje u uzbudljivim sudbinama filmskih klizača.

No nakon dva sata na kauču – obvezno pođite na kvalitetno razgibavanje do obližnjeg klizališta.

Doug Dorsey i Kate Moseley (The Cutting Edge)

Školski primjer romantične priče na klizalištu. On – profesionalni hokejaš koji je do svoje ozljede umjetničko klizanje smatrao pomalo ženskastim sportom, a ona – razmaženo derište koje partneri zovu "kujom" i traže zaštitu češnjakom. Uhvate li vas u melankoličnom raspoloženju nakon primitka razočaravajuće SMS poruke, suze tijekom završnih prizora – zajamčene su. Ako vam to nije dovoljan motiv za gledanje, navedimo još da je to jedan od prvih scenarija Tonyja Gilroya, kasnije scenarista Vražjeg advokata i Armageddona, a Katein nadobudni otac je Terry O'Quinn, mistični John Locke iz Losta.

Chazz Michael Michaels i Jimmy MacElroy (Blades of Glory)

Komedija u velikoj mjeri inspirirana parodiranjem Douga i Kate. Dovoljno je reći da se klizači tuku na postolju zbog medalje, pri čemu se maskota igara zapali!

Amerikanci tridesetih (Disney Fantasia 2000)

Da je sve čega se u Disneyju dohvate kreiranje bajke – ne treba previše objašnjavati, pa ništa drugačije nije ni pri prevođenju klasične glazbe u jezik animacije. Pri interpretiranju Gershwinove Rapsodije u plavom, američki građani iz tmurne svakodnevice ekonomski depresivnih tridesetih bježe kroz maštu na klizalište. Čak se i građevinski radnik na trenutak ostavio izgradnje nebodera i napravio pokoju piruetu. Prelijepo i jako prikladno našoj situaciji.

Jeanie Szabo (Flashdance)

Pita li vas malo dijete što su to osamdesete, nećete pogriješiti uputite li ga na ovaj kultni film. Sve je tu: kasetofoni, moda, glazba. Premda je klizanje u drugom planu, priča je znakovita. Jeanie je konobarica sa snom o karijeri profesionalne klizačice, ali nakon pada na audiciji gubi samopouzdanje i postaje striptizeta. Jedina korist od svega je popularnost Laure Braingan stečena izvedbom Glorie, pjesme uz koju Jeanie kliže, pada i gubi snove.

Alexis Winston (Ice Castles)

Da je život sportaša često prava drama na granici tragedije – svjedoči nadarena Alexis koja udara glavom u led i postaje potpuno slijepa! Iz teške depresije izvlače je najbliži, ali ne usmjeravanjem na štap i Brailleovo pismo, nego upravom povratkom na klizalište. Nakon originala 1978. godine nedavno je snimljen i remake, a posebno je zanimljivo što u obje verzije ulogu slijepe Alexis igraju i u realnom životu profesionalne klizačice.

King Kong i Ann Darrow (King Kong)

Da filmske čarolije ne poznaju granice dokazala je ova divovska gorila. Cijelu minutu i trideset sekundi traje njezin ples po ledu njujorškog Central Parka s voljenom Ann u rukama. Budući da nema klizaljke, King Kong je malo nespretan, no dok ne ide nogama – dobro posluži i stražnjica! Forumi su prepuni WTF intoniranih komentara, ali mora se priznati da je prizor na trenutak sladak.

Rocky Balboa i Adrianna Pennino (Rocky)

Iako udarcima ruši sve pred sobom, Rockyjeva je egzistencija otužna bez životne pratilje. Tu prazninu počinje ispunjavati sramežljiva Adrianna, koju Rocky na prvom spoju izvodi na klizalište. Potkupljeni domar dopušta samo nekoliko minuta klizanja, ali i to je dovoljno da osvoji njezino srce prepričavanjem tučnjava i isticanjem nepostojanja vlastite pameti. I sve to samo u tenisicama bez klizaljki. Zar smo uopće sumnjali da neće uspjeti?  

Snjeguljica (Snow White and Three Stooges)

Kada ulogu Snjeguljice ima Carol Heiss, dobitnica olimpijskih medalja u umjetničkom klizanju, jasno je kako se provode dani. Stanovnici idilične Fortunije kližu se i vesele sve dok im zla kraljica ne pomrsi račune. Ipak, nakon lijepog kraja i vjenčanja s princem, izreka "živjeli su sretno do kraja života" dobiva potpuno novo značenje: otklizali su u sretan život. Doslovno.

Gledajte:

Umjetničko klizanje (Eurosport, 24.12., 11:00)

King Kong (HTV1, 1.1., 20:10)

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.