Korejska fronta i rock and roll

Filmske najave petkom

Komentari

Piše: Denis Vukoja
13.01.2012.

Epski ratni spektakl The Front Line evocira sjećanje na jednu od poznatijih korejskih bitki, a nakon pohoda po domaćim kinima sada stiže i u svjetske dvorane. Britanski Kill List brutalni je krimić s elementima horora i po mnogima jedan od najboljih engleskih filmova u posljednjih nekoliko godina, dok je Black Butterflies filmska biografija pjesnikinje koja je prozvana južnoafričkom Sylvijom Plath. U psihološkom trileru The Hunter, Willem Dafoe mora uloviti tasmanijskog vraga, a najležerniji ovotjedni film ekranizacija je brodvejskog mjuzikla s Tomom Cruiseom u ulozi rock zvijezde osamdesetih.

The Front Line

(Siječanj)

Južnokorejski kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma i osvajač četiri nacionalne korejske filmske nagrade Grand Bell, spektakularna je epska ekranizacija poznate bitke između Sjeverne i Južne Koreje, koja se odvijala tijekom primirja 1953. godine. Režiju potpisuje Jan Hun kojemu je to tek treći film, a zanat je pekao kao asistent na nekoliko filmova uglednog art filmaša Kim Ki-duka. Hun očito vrlo dobro pogađa ukus svojih sunarodnjaka jer su svi njegovi filmovi bili veliki hitovi na matičnom tržištu, pa je vrlo brzo postao jedan od najuspješnijih korejskih filmaša novoga milenija.  

Kill List

(Veljača)

Britanski premijer David Cameron pozvao je ovoga tjedna otočke filmske producente da budu "ambiciozniji te da pomognu isporučiti komercijalno uspješne filmove". To je samo nastavak britanske politike s ciljem osnaživanja ekonomije kroz filmsku industriju, koja se najprije očitovala kroz privlačenje brojnih američkih produkcija u engleske studije, ali i kroz sve više brige o filmu. Početkom novoga milenija osnovan je UK Film Council sa zadatkom da pomogne filmskoj industriji, a jedan od izvora financiranja je i Nacionalna lutrija (eto ideje za hrvatsku kinematografiju). Jedan od posljednjih filmova financiranih novcem kladioničara jest i ovaj sporovozni te izrazito brutalni triler, koji govori o plaćenom ubojici kojega novi zadatak odvodi u neočekivanom smjeru. Kritičari hvale film te ga čak uspoređuju s kultnim naslovom The Wicker Man, što je najbolji mogući kompliment redatelju Benu Wheatleyju.

Black Butterflies

(Ožujak)

Iskusna i hvaljena nizozemska filmašica Paula van der Oest u svome posljednjem filmu pozabavila se pjesnikinjom Ingrid Jonker, koju su nazivali južnoafričkom Sylvijom Plath. Priča o njezinu životu šezdesetih godina prošloga stoljeća u aparthejdom podijeljenom Cape Townu, biografski je film epskoga zamaha s prvorazrednom glumačkom postavom – u kojoj nam je drago ponovno vidjeti Rutgera Hauera u jednoj zahtjevnijoj ulozi i ozbiljnijem projektu (za razliku od brojnih gluposti u kojima ga gledamo). Uloga Ingrid Jonker pripala je pak sjajnoj Carice van Houten, koja očito voli filmove s crnilom u naslovu. Naime, bila je sjajna u Crnoj knjizi Paula Verhoevena, nedavno smo je gledali u Crnoj smrti uz Seana Beana, dok je prije sedam godina glumila u drami Crni labud.

The Hunter

(Travanj)

Willem Dafoe u ovom psihološkom trileru tumači plaćenika kojega novi zadatak vodi put Tasmanije po narudžbi jedne biotehnološke kompanije, kako bi tamo uhvatio legendarnog tasmanijskog vraga. Film je snimljen prema hvaljenom romanu australske spisateljice i filmašice Julije Leigh, a Dafoe je za potrebe uloge radio s pravim ekspertom za preživljavanje u divljini te je naučio samostalno postavljati zamke i slične stvari koje su nužno potrebne izviđačima, lovcima i svima koji se tako osjećaju. Posao je očito odradio odlično jer kritičari posebno ističu njegovu ulogu, a očito se dobro snašao i televizijski redatelj Daniel Nettheim jer njegov film već sada mnogi prozivaju novim australskim provokativnim klasikom.

Rock of Ages

(Lipanj)

Tom Cruise godinama nije glumio u hitu pa je ovo razdoblje bilo posebno osjetljivo za njegovu karijeru, pogotovo zato što je u kina stizao četvrti dio Nemoguće misije kojoj su mnogi predviđali krah. No Cruise se izvukao, film dobro prolazi u kinima pa mu je sada vjerojatno puno lakše čekati ljeto i premijeru glazbene komedije nastale prema istoimenom brodvejskom mjuziklu, u kojoj tumači ulogu rock zvijezde osamdesetih Staceeja Jaxxa. Režiju potpisuje Adam Shankman (Hairspray), a u ostalim se ulogama pojavljuju redom sjajni glumci i poznata lica: Bryan Cranston, Catherine Zeta-Jones, Alec Baldwin, Russell Brand, Paul Giamatti, Mary J. Blige i ostali.

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.