Legendarni likovi iz djetinjstva

Prisjećamo ih se sa sjetom

1 komentar

Piše: Mihaela Marija Perković
06.01.2013.

Neki od nas su se svim snagama pokušavali izboriti za one dragocjene minute tišine prije Dnevnika, kad je na programu išao crtić. Drugi su se pak trudili ostati budni jer je netko pametan čarobnog Čarobnjaka iz Oza na program stavio poslije 21. Bilo je to vrijeme kada se crtić prikazivao jednom dnevno, videoteke još nisu stigle u Lijepu našu, a internet i gledanje programa na zahtjev nisu bili znanstvena fantastika, već čista bajka. Danas je sve drugačije, no nešto je ipak ostalo isto – naši omiljeni animirani likovi!

1. Tom i Jerry

Legendarno rivalstvo mačka Toma i miša Jerryja obilježilo je mnoge bratsko-sestrinske odnose, ali i popularnu kulturu i filmski svijet. Izvorna serija, koja se sastojala od 114 kratkih crtića nastalih između 1940. i 1957. godine, osvojila je Oscara za najbolji kratki animirani film impresivnih sedam puta. Tom i Jerry su gostovali u filmovima velikih holivudskih zvijezda, poput Esther Williams i Genea Kellyja, a nove epizode snimale su se u narednim desetljećima dok se nisu okrenuli dugometražnom filmu. Prvi je izašao 1992. godine, do danas ih je nastalo devet, a deseti je u produkciji.

2. Sport Billy

Tijekom osamdesetih u 19:15 svi su nestrpljivo čekali pred televizijskim ekranima i gledali ovaj crtić o sportu, fair playu i sportskome duhu. Naravno, onima kojima sport nije omiljena stvar na svijetu, pomagalo je to što se radnja odvijala u svemiru, a najstrašnija i najomiljenija negativka bila je Vanda. U 26 epizoda i dvije sezone, Sport Billy, Lilly, Willy i njihova čarobna sportska torba u borbi protiv Vande i Alojza oduševljavali su djecu i pedagoge diljem svijeta. Mnogi pak ne znaju da je Sport Billy izvorno bio lik iz stripa koji je izlazio u Europi i Latinskoj Americi. Kako je bio Europljanin, njegov glavni i omiljeni sport bio je nogomet, pa ne čudi što ga je FIFA uzela za maskotu fair playa Svjetskog nogometnog kupa. U nas ovaj crtić pamtimo i kao jednu od najboljih sinkronizacija – svi se smrznu na glas Lene Politeo kad krene vikati: Aaaaloooojz!

3. Štrumpfovi

Mala plava stvorenja koja po šumi vječno progoni veliki, zločesti čarobnjak Gargamel bila su megapopularna, čemu je pridonijela i izvrsna sinkronizacija na hrvatski, koja je osamdesetih prolazila kroz zlatno razdoblje. Negativca Gargamela glumio je Bobi Marotti, legenda hrvatske sinkronizacije, dok je Papa Štrumpfu svoj glas posudio glumac Ljubomir Kapor. Kao i Sport Billy, Štrumpfovi su svoj život započeli u europskom stripu: crtao ih je belgijski autor Peyo, koji je poslije radio i na televizijskoj seriji. Štrumpfovi broje 256 epizoda, niz stripova i jedan uspješan dugometražni film iz 2011. godine. Zahvaljujući njemu, novu verziju malih plavih stvorenja na velikim ekranima očekujemo već ovoga ljeta.

4. Popaj

Mrzili mi špinat ili ne, svi smo voljeli Popaja. Mudri, snalažljivi mornar impresionirao nas je rješavanjem problema koji su se činili nerješivima. Svoju je lulu, primjerice, znao iskoristiti kao propeler i kao periskop. Naravno, bio je i supersnažan: kad bi zagustilo, morao je samo pojesti malo špinata. Kreiran je 1929. godine kao sporedni lik u američkome stripu Thimble Theatre, no bio je toliko popularan da ga je uskoro sasvim preuzeo. Doživio je niz inkarnacija: pojavljivao se u stripovima, crtićima, igrama, stotinama reklama, a 1980. godine utjelovio ga je Robin Williams u mjuziklu kultnoga Roberta Altmana. Časopis TV Guide uvrstio ga je na top ljestvicu 50 najboljih likova iz crtića svih vremena.

5. Mačak u čizmama

Francuska bajka o mačku koji svojom domišljatošću i odvažnošću sebi i svome gospodaru osigura bogatstvo, dvorac, princezu za ženu i lagodan život, najpoznatija je priča folklora zapadne kulture u kojoj je životinja pomagač. Priču je napisao Francuz Charles Perrault krajem 17. stoljeća, a braća Grimm su je 1812. godine uvrstila u svoju zbirku bajki. Mačak je odmah postao vrlo popularan lik, pa je tako obilježio i mnoga djetinjstva. Na filmu se prvi put pojavio 1922. godine, u kratkom crno-bijelom crtiću Walta Disneya. Slavni japanski redatelj Hayao Miyazaki je 1969. godine prema ovoj priči napravio mangu, dok je sredinom osamdesetih Mačak u čizmama doživio i televizijsko izdanje. Domišljatog i neodoljivog mačka utjelovili su i slavni glumci, prvo Christopher Walken, a potom Antonio Banderas, koji je u animiranome hitu Shrek bio toliko dobar da je Mačak dobio vlastiti film.

6. Charlie Brown

Najpopularniji i najutjecajniji strip na svijetu zvao se Peanuts, a izašao je u više od 17.897 epizoda. U doba najveće popularnosti, ovaj američki strip pojavio se u više od 2600 novina i čitalo ga je 355 milijuna ljudi u 75 zemalja. Strip američkoga autora Charlesa M. Schulza izlazio je od 2. listopada 1950. do 13. veljače 2000., a glavni lik Charlie Brown ujedno je i jedini koji se pojavio u prvoj i posljednjoj epizodi. I strip i crtići koji su prema njemu nastali i postali legendarni prate avanture Charlieja, četverogodišnjaka kojega prati loša sreća: pametan je, brižan i dobar, ali stalno sumnja u sebe i zbog toga ne uspijeva u gotovo ničemu što naumi. Naravno, njegova mu odlučnost i nada ne daju da odustane, a u svemu tome prati ga vjerni pas Snoopy.

7. Petar Pan

Priču o dječaku koji ne želi odrasti, ali se predomisli zbog djevojčice koja izvrsno priča priče škotski romanopisac J. M. Barrie napisao je za odrasle 1902. godine. Zatim ju je nekoliko godina poslije pretvorio u kazališnu predstavu koja je postala hit, a Petra Pana je tada i kasnije na daskama koje život znače glumila – odrasla žena! Hit predstava dovela je do popularnoga dječjeg romana, koji je i danas neizostavni dio svake dječje knjižnice. Popularnoj priči nije odolio ni legendarni Walt Disney pa ju je adaptirao u dugometražni crtić 1953. godine, koji je postao klasik animacije i omiljeni film Michaela Jacksona. Steven Spielberg režirao je Kuku 1991. godine, a Petar Pan je od tada inspirirao niz filmova. U verziji iz 2003. godine utjelovljuje ga talentirani Jeremy Sumpter.

8. Hlapić

Čudnovate zgode šegrta Hlapića jedan je od najpopularnijih romana za djecu u Hrvatskoj i rijetka lektira koje se sjećamo s radošću i zadovoljstvom. Roman Ivane Brlić-Mažuranić preveden je na niz jezika, između ostalih i na bengalski, hindi, kineski, vijetnamski, japanski i perzijski. Priča o dobrome dječaku koji kreće u svijet razgaziti čizmice svoga gospodara u pratnji vjernoga psa Bundaša, ostaje u sjećanju kao poziv na avanture. Ekranizaciju smo dugo čekali (crtić je snimljen tek 1997. godine), no Hlapić danas ima svoju internetsku stranicu, dio je reklama, kalendara, slikovnica i zvijezda je niza animiranih serija kao što su Hlapićeve nove zgode i Hlapićeve sportske igre.

Gledajte:

Tom i Jerry i Čarobnjak iz Oza
24.1.2013. u 12:40 (HBO)

Mačak u čizmama
7.1.2013. u 17:05 / 8.1.2013. u 7:50 / 24.1.2013. u 15:10 / 25.1.2013. u 7:25 (HBO)

Sreća je topla dekica, Charlie Brown
7.1.2013. u 7:35 / 15.1.2013. u 15:50 (HBO)

Štrumpfovi
20.1.2013. u 10:55 / 30.1.2013. u 17:20 / 31.1.2013. u 9:45 (HBO)

Gledajte u B.net Videoteci:

Popaj

Petar Pan

Čudnovate zgode šegrta Hlapića

Hlapićeve nove zgode

Hlapićeva televizija

Hlapićeve sportske igre

Štrumpfovi

Komentari

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.