Lica u Spielbergovim filmovima

Kreće niz videoeseja o poznatom redatelju

Komentari

Piše: Denis Vukoja
15.12.2011.

Budući da će kraj godine obilježiti dva Spielbergova filma, Avanture Tintina i War Horse, ekipa na Fandorovom blogu potrudila se složiti videoesej inspiriran tekstom Matta Patchesa na sajtu UGO. Naime, Patches je uvjeren kako su lica ključni vizualni element Spielbergovih filmova, a pored sjajnog teksta to je dodatno potkrijepio fotografijama iz filmova. Fandorovci su otišli korak dalje pa su od brojnih isječaka iz redateljevih filmova složili desetominutni video u kojemu su izdvojeni kadrovi lica Spielbergovih junaka.

Ovaj video ujedno predstavlja uvod u seriju videoeseja o tom redatelju koji danas kreću na IndieWireu, a koji će se baviti ključnim elementima njegove karijere. Obilje glumačkih lica snimljenih u krupnom planu koja reagiraju na zbivanja izvan kadra – filmski kritičari smatraju jednim od zaštitnih znakova Spielbergovih filmova te ključnim elementom u manipulaciji gledatelja i njihovih osjećaja. Taj je trik Spielberg počeo koristiti u Bliskim susretima treće vrste koji (prema pažljivim kroničarima) broje čak 30-ak takvih kadrova, što je dvostruko više od ostalih redateljevih filmova. 

Provjerite kako taj trik funkcionira u ovom desetominutnom videu koji, uz krupne kadrove lica u Spielbergovim filmovima, donosi i kadrove nekih drugih naslova i redatelja koji su očito bili pod utjecajem radova slavnoga Spielberga (Super 8, Pirati s Kariba, Harry Potter). Video također donosi prizore ranijih filmskih naslova – poput Poštanske kočije Johna Forda,Casablance Michaela Curtiza ili Broken Blossoms pionira D. W. Griffitha – jer navedeni trik nije patentirao Spielberg, ali ga je očito doveo do savršenstva.

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

B.net te vodi na Medvedgrad!

Objavljeno: 03.07.2015.

Obožavaš pomaknute filmove i uživanje u sedmoj umjetnosti na otvorenom – Fantastic Zagreb je i ove godine priredio spektakl na Medvedgradu!Želite sutra gledati ekskluzivnu projekciju kultnog horora Isijavanje? Pružamo vam priliku za osvajanje ulaznica, ali morate se malo potruditi.

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.