Lica u Spielbergovim filmovima

Kreće niz videoeseja o poznatom redatelju

Komentari

Piše: Denis Vukoja
15.12.2011.

Budući da će kraj godine obilježiti dva Spielbergova filma, Avanture Tintina i War Horse, ekipa na Fandorovom blogu potrudila se složiti videoesej inspiriran tekstom Matta Patchesa na sajtu UGO. Naime, Patches je uvjeren kako su lica ključni vizualni element Spielbergovih filmova, a pored sjajnog teksta to je dodatno potkrijepio fotografijama iz filmova. Fandorovci su otišli korak dalje pa su od brojnih isječaka iz redateljevih filmova složili desetominutni video u kojemu su izdvojeni kadrovi lica Spielbergovih junaka.

Ovaj video ujedno predstavlja uvod u seriju videoeseja o tom redatelju koji danas kreću na IndieWireu, a koji će se baviti ključnim elementima njegove karijere. Obilje glumačkih lica snimljenih u krupnom planu koja reagiraju na zbivanja izvan kadra – filmski kritičari smatraju jednim od zaštitnih znakova Spielbergovih filmova te ključnim elementom u manipulaciji gledatelja i njihovih osjećaja. Taj je trik Spielberg počeo koristiti u Bliskim susretima treće vrste koji (prema pažljivim kroničarima) broje čak 30-ak takvih kadrova, što je dvostruko više od ostalih redateljevih filmova. 

Provjerite kako taj trik funkcionira u ovom desetominutnom videu koji, uz krupne kadrove lica u Spielbergovim filmovima, donosi i kadrove nekih drugih naslova i redatelja koji su očito bili pod utjecajem radova slavnoga Spielberga (Super 8, Pirati s Kariba, Harry Potter). Video također donosi prizore ranijih filmskih naslova – poput Poštanske kočije Johna Forda,Casablance Michaela Curtiza ili Broken Blossoms pionira D. W. Griffitha – jer navedeni trik nije patentirao Spielberg, ali ga je očito doveo do savršenstva.

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.