Ljeto u znaku plišanog medvjedića

Filmske najave petkom

Komentari

Piše: Denis Vukoja
13.04.2012.

Argentinski horor braće García Bogliano svoje uzore pronalazi u radu Romana Polanskog, a romantična komedija The Giant Mechanical Man na prvu zvuči kao srednjostrujaška obrada filma Harmonyja Korinea, Mister Lonely. Kriminalistička drama The Samaritan je valjda petnaesti film Samuela L. Jacksona u posljednje tri godine, dok komedija High School prikazuje Adriena Brodyja u rijetko viđenom komičnom izdanju. Ipak, ovotjedni hit je svakako igrani debi Setha MacFarlanea, tvorca kultnoga Family Guya.

Penumbra

(Travanj)

U Sjevernoj Americi imamo nekoliko primjera filmske braće iza kamera (Coen, Hughes), a sličan južnoamerički primjer su braća García BoglianoAdrian i Ramiro. Mlađahni Argentinci tijekom kratkoga razdoblja nanizali su 15-ak kratkometražnih i cjelovečernjih filmova, redom horora od kojih su neki prošli prilično zapaženo među ljubiteljima toga žanra. Njihov najnoviji film stilizirani je horor sjajne atmosfere i nešto sporijeg ritma, koji neodoljivo podsjeća na ranije hvaljene naslove kultnoga filmaša Romana Polanskog. Glavna junakinja je djevojka koja se useljava u stan u Buenos Airesu uoči nadolazeće pomrčine Sunca, a koja uskoro shvaća da joj se život nalazi u opasnosti jer je njezin stanodavac pripadnik nekakve sekte.

The Giant Mechanical Man

(Travanj)

Relativno neiskusni i nepoznati glumac/scenarist/redatelj Lee Kirk nekako je uspio okupiti prilično zanimljivu glumačku ekipu na svom redateljskom debiju, što bi, nadamo se,  moglo značiti da mu je to uspjelo dobrim scenarijem. Mahom televizijske zvijezde (Jenna Fischer iz serije U uredu, Topher Grace iz Ludih sedamdesetih) protagonisti su ove romantične komedije o djevojci u 30-im godinama koja ostaje bez posla te se useljava sestri. Pokušavajući dovesti svoj život u red, stvari kreću neočekivanim smjerom jer se zaljubljuje u uličnoga zabavljača – čovjeka statuu čije zanimanje ne jamči sigurnu budućnost.

High School

(Lipanj)

I John Stalberg je, poput ranije spomenutog Kirka, debitant koji je sam napisao scenarij za svoj film te ga režirao okupivši brojna poznata imena ispred kamere. Film je dobio prilično dobre ocjene, no iz nekog je razloga trebalo gotovo dvije godine da stigne u kina, što u pravilu nije dobar znak. U središtu priče nalazi se srednjoškolski ravnatelj koji odluči sve učenike testirati na drogu, kako bi kaznio nekolicinu čiji testovi budu pozitivni. No, dvojica među njima smisle genijalan plan – planiraju napraviti "poseban kolač" kako bi na taj način svi učenici pali na testu, što bi ravnatelja onemogućilo u provođenju kazne. U tome bi im trebao pomoći i lokalni diler Psycho Ed, kojega tumači Adrien Brody. Njegova sjajna epizoda nas je podsjetila da ga premalo gledamo u komedijama, što je prava šteta. 

The Samaritan

(Svibanj)

Uvijek raspoloženi i sjajni Samuel L. Jackson posljednjih se godina prometnuo u jednog od najvećih holivudskih radoholičara. Nisu nam poznati razlozi tomu, ali dobro se sjećamo Nicolasa Cagea i Wesleya Snipesa u čijim je slučajevima povećana produktivnost označila osobni bankrot, zbog čega su posljednjih godina prihvaćali svakojake uloge ne bi li pokrpali kućni budžet. Tako ni Jackson više ne jamči dobar film (što ne čudi jer snima i do pet filmova godišnje), pa nismo sigurni što možemo očekivati od ovoga krimića u režiji televizijskoga redatelja Davida Weavera. Priča o kriminalcima koji po izlasku iz zatvora odluče postati pošteni, ali im prošlost ne da mira, već smo se nagledali. Ipak, uz Jacksona se u filmu pojavljuje prvorazredna glumačka ekipa (Tom Wilkinson, Deborah Kara Unger), pa nas ova naizgled staromodna priča možda uspije ugodno iznenaditi.

Ted

(Srpanj)

Tvorac urnebesnog Family Guya, Seth MacFarlane, definitivno je autor osebujnog smisla za humor koji je do sada radio gotovo isključivo crtiće (Johnny Bravo, American Dad), a njegov prvi igrani pokušaj također nije mogao proći bez animacije. Naime, glavni junak filma je računalno animirani plišani medvjedić Ted (glas mu posuđuje MacFarlane), koji je davno oživio zbog želje svog vlasnika. No, njegov vlasnik je danas muškarac na pragu tridesetih i u ozbiljnoj vezi koja bi trebala postati još ozbiljnija, pa je logično da njegova djevojka ne želi nikakve cimere u blizini, a pogotovo plišanog medvjedića pogana jezika. Film izgleda sjajno, a pored MacFarlanea garancija kvalitete je i uspješno odabran glavni glumački dvojac – Mark Wahlberg i Mila Kunis.

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

B.net te vodi na Medvedgrad!

Objavljeno: 03.07.2015.

Obožavaš pomaknute filmove i uživanje u sedmoj umjetnosti na otvorenom – Fantastic Zagreb je i ove godine priredio spektakl na Medvedgradu!Želite sutra gledati ekskluzivnu projekciju kultnog horora Isijavanje? Pružamo vam priliku za osvajanje ulaznica, ali morate se malo potruditi.

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.