Najbolje romantične komedije 2011.

Smijeh i ljubav protiv novogodišnje depresije

Komentari

Piše: Eduard Markešić
07.12.2011.

Godina s kojom se pozdravljamo nije bila prebogata romantičnim komedijama, no ipak smo pronašli dovoljno uradaka za jednu finalnu godišnju listu najboljih. Treba spomenuti kako neke još nismo stigli pogledati, a da neke druge, poput filma New Years Eve, tek očekujemo. Slobodno nam se pridružite svojim komentarima i prijedlozima, a za sam početak najavimo uradak na koji će protivnici Sumraka gnjevno odmahnuti rukom.

Voda za slonove

Robert Pattinson, zvijezda Sumrak sage, vjerojatno je trebao poslužiti kao mamac za djevojke u filmu Voda za slonove te osigurati povrat uloženih 38 milijuna dolara. A to se i dogodilo – trenutačna zarada filma na box officeu kreće se oko 58 milijuna dolara, kritičari su ga na Rotten Tomatoesu ocijenili sa 61 posto, a publika sa 72 posto. I složni smo s ocjenom publike. Riječ je lijepoj romansi smještenoj u vrijeme Velike depresije u kojoj Pattinson glumi veterinara koji se nakon smrti roditelja priključuje cirkusu te zaljubljuje u ženu vlasnika (Reese Witherspoon). U ulozi nemilosrdnog vlasnika našao se Oscarom nagrađeni Christoph Waltz. Film je snimljen prema istoimenoj megauspješnoj knjizi te podsjeća na jedan od najboljih ljubavnih filmova, Bilježnicu, iako se ne može mjeriti s njime, možda tek po vremenskom razdoblju.

Veza bez obveza

Mila Kunis i Justin Timberlake zvijezde su ove lagane komedije o vezi bez obveza, odnosno vezi koja se zasniva isključivo na seksu i u kojoj nitko ne očekuje ništa ("Dream on, Fleischman!"). No, kako se može naslutiti, njihova veza će ipak krenuti u ozbiljnijem smjeru kada naši junaci shvate da se rodila ljubav. I to ne samo na filmu, već i na filmskome setu. Osim ovog filma, gledali smo i Seks bez obaveza, uradak istovjetne radnje u kojemu su uloge tumačili Milin kolega iz Ludih sedamdesetih, Ashton Kutcher te Natalie Portman, koja se vjerojatno zaželjela lakših uloga. Mila i Justin odradili su znatno bolji posao, što je rezultiralo i boljim kritikama. Na Rotten Tomatoesu dobili su 71 posto, a neki su kritičari išli toliko daleko da su film proglasili najboljom romantičnom komedijom ove godine.

Ponoć u Parizu

Proglasiti Vezu bez obveza najboljom romantičnom komedijom godine kraj živog Woodyja Allena i njegovog filma Ponoć u Parizu, unatoč svoj našoj ljubavi prema Mili Kunis, nije baš – pa da budemo blagi – u redu. Jasno je, ne vole svi ciničan Allenov svijet, ali on i nije toliko izražen u ovome filmu u kojemu naslovne uloge tumače Owen Wilson, Rachel McAdams i Kathy Bates. Wilson je scenarist u potrazi za inspiracijom koji sa zaručnicom dolazi u Pariz. Tamo će igrom slučaja upasti u vremenski procjep koji će mu omogućiti da skokne u dvadesete godine prošloga stoljeća i natrag, druži se s tadašnjim hipsterima Gertrudom Stein, Picassom, Zeldom i F. Scottom i otkrije što zapravo želi od života. Film je na Rotten Tomatoesu dobio 93 posto.

Djeveruše

Poput mnogih, bio sam iznenađen kada sam neobaveznim internetskim istraživanjem utvrdio da je scenarij za Djeveruše napisala i glumica Kristen Wiig u suradnji s Annie Mumolo, te daim je to tek drugi scenarij. U ovome slučaju se ne može reći kako se drugi mačići bacaju u vodu jer su napravile odličan posao, koji su i publika i kritika na Rotten Tomatoesu nagradili s 90 posto. Svakako se ne radi o klasičnoj romantičnoj komediji, više je to Hangover za djevojke – kako su mnogi zaključili s obzirom na brutalne i vulgarne scene i šale koje se filmom provlače. Jedini prepoznatljiv potpis, koji možete prepoznati bez da istražujete, jest onaj producenta Judda Apatowa. Neobična komedija o pripremama za vjenčanje dobar je filmski materijal za bilo koju filmsku večer. Naravno, s voljenom osobom.

Moja lažna žena

Adam Sandler i Jennifer Aniston, koja se najčešće odlučuje za romantične komedije, zvijezde su ove prosječne, ali relativno simpatične romantične komedije. Priča je to o plastičnom kirurgu koji se toliko zapetljao u svojim lažima da mu asistentica (Jenn) mora glumiti ženu na putu na Havaje, kako bi osvojio drugu ljepoticu. Ne trebate biti posebno pronicljivi da shvatite kako će se priča dalje razvijati. Kritičari su film dočekali na nož proglasivši ga konkurentom za najgori film godine, a jedan je kratko napisao: "Just run from it" (naslov filma je Just go for it). Na Rotten Tomatoesu je dobio 20 posto, a publika ga je ocijenila sa 63 posto. Što onda radi na ovoj listi? Pa, složit ćemo se da ne spada u sam vrh romantičnih filmskih uradaka 2011. godine, ali i utvrditi da je nepretenciozan te dovoljno zabavan za jednu romantičnu komediju.

Ta luda ljubav

Zovite me ludim i glupim, ali film Ta luda ljubav  (Crazy, stupid, love) mi je bio jednako zabavan kao Moja lažna žena. Premda mi je, priznajem, teško ne vidjeti u Steveu Carellu Michaela Scotta i u drugim njegovim ulogama. Osim Scotta, u filmu glumi i ljubimac žena Ryan Gosling. Carell je sredovječni lik kojemu žena iznenada uruči papire za razvod braka, a on se ponovno vraća u igru zavođenja i pronalaska partnerice, u čemu mu pomaže novi prijatelj Jacob (Gosling). S obzirom na to da su od njegovog posljednjeg ljubavnog sastanka prošla desetljeća, komedije ne nedostaje. Kritičari su to nagradili sa 78 posto na Rotten Tomatoesu, a publika s čak 82 posto.

Pušteni s lanca

Junaci ove komedije su Rick (Owen Wilson) i Fred (Jason Sudeikis) koji od svojih žena dobiju tjedan dana slobodno, pa mogu činiti što im je i s kim volja. No, već prva noć u kojoj kreću u lov na djevojke odaje kakvi su zapravo. Toliko zaroštiljaju s prijateljima (koji su oduševljeni i prate svaki njihov korak), da sve odluče prebaciti na – sutra. Žene glume izvrsna Jenna Fischer i Christina Applegate. Zašto je film dobio tek 35 posto od kritičara i 44 posto od publike, teško je reći. Potpisuju ga braća Farrelly pa otprilike možete steći dojam što vas očekuje.

Gledajte romantične komedije:

Od štrebera do frajera
7.12.2011. u 22:45 (Nova TV)

Četiri vjenčanja i sprovod
9.12.2011. u 20:00 / 10.12.2011. u 9:25 (Cinemax)
10.12.2011. u 20:00 / 11.12.2011. u 9:25 (Cinemax 2)

Moja grčka avantura
9.12.2011. u 20:00 / 10.12.2011. u 13:25 (HTV 2)

Cura na lošem glasu
9.12.2011. u 18:30 (HBO)
13.12.2011. u 15:40 (HBO Comedy)

Apartman
10.12.2011. u 12:50 (Cinemax)
11.12.2011. u 12:50 (Cinemax 2)

Bull Durham
11.12.2011. u 20:00 (TV1000)

Voda za slonove

Trenutna ocjena: 60%

(1 glas)

Veza bez obveza

Trenutna ocjena: 80%

(1 glas)

Ponoć u Parizu

Trenutna ocjena: 100%

(1 glas)

Djeveruše

Trenutna ocjena: 100%

(1 glas)

Moja lažna žena

Trenutna ocjena: 70%

(2 glasa)

Ta luda ljubav

Trenutna ocjena: 100%

(1 glas)

Pušteni s lanca

Trenutna ocjena: 70%

(2 glasa)

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.