Najbolji filmovi koje ste možda propustili...

... a nikako niste smjeli jer je riječ o sjajnim naslovima

Komentari

04.02.2011.

Protekla je filmska godina bila veoma plodna, naročito ako se holivudskoj tvornici zabave pribroji i indie scena, francuska, ruska i kosooka kinematografija. Nudimo vam deset sjajnih naslova koje ste, možda, propustili. Bez brige, ima ponešto za svakoga, od gangsta-zombi kombinacija, preko overdoze izmiksanih emocija do animiranih filmova za ne-baš-tako-mlade gledatelje. Uživajte!

1. Horda

Horda  je francuski horor-akcić-triler u kojemu gangsteri i pošteni policajci odmjeravaju snage sa – zombijima! Redateljski duo Yannick Dahan / Benjamin Rocher dao si je truda, a ako na nečemu nisu štedjeli, to su izuzetno eksplicitne scene okršaja s neumrlima i hektolitri lažne krvi!


2. Chico & Rita

Ova animirana španjolska divota vraća nas na Kubu 1948. godine. Chico je mladi pijanist koji sanja velike snove, a Rita prekrasna pjevačica baršunasta glasa. Glazba i osjećaji ih spajaju, ali budućnost im donosi samo slomljena srca i neizvjesnost. Radnja se seli iz Havane u New York, Pariz, Hollywood i Las Vegas. Ako volite jazz, ili tek animiranu golotinju, ovo je crtić za vas.  

3. La Mujer sin Cabeza

Ljubitelji horora neće uživati, jer gospođa iz naslova nije zbilja ostala bez glave. Film zbog toga nije ništa manje neugodan, dapače. Duboka psiho-drama prati zubaricu Vero koja jedne kasne večeri automobilom udari u nešto ili nekoga, a zatim zapada u mučno duševno stanje, dvojeći je li nekoga ubila...  


 4. City Island

City Island nudi nam sjajnoga Andyja Garciju kao oca otuđene obitelji duboko podijeljene lažima i tajnama. Kada jednoga dana s posla, gdje radi kao zatvorski čuvar, dovede mladoga zatvorenika – svojega izvanbračnog sina – na obiteljski ručak, pomno zidane laži počinju se raspadati...


5. Rupa

Rupa je sjajan horor – za mlade! Bolje rečeno, avantura za dijete u svakome od nas. Kada dva brata otkriju da podrumska vrata dijele nezamislivo zlo od našega svijeta, cijela će se obitelj, i ostatak zemlje, naći u opasnosti. Istina, iskusni je Joe Dante malo razvukao uvod, ali kad se film zahukta, prikovat će vas uz naslonjač!

6. Nitko nije čuo za perzijske mačke

U Iranu postoje zakoni protiv bogohuljenja, slobode govora i – rock'n'rolla. OK, Bahman Ghobadi možda nije Majid Majidi, ali to nikako ne umanjuje vrijednost ovoga iranskoga filma. Ghobadi donosi priču o iranskoj glazbenoj sceni, točnije o mladome glazbeniku Ashkanu i njegovoj dragoj Negar. Film je snimljen u samo 17 dana, a u njemu sve pršti od jazza, rocka i hip-hopa.


7. Io sono amore

Tragična fin de siècle priča, smještena u Milano. Film prati propast lijepe sredovječne pripadnice buržoazije, koju strasna ljubavna veza s mladićem iz nižega društvenog sloja dovodi sve niže i niže. Redatelj Luca Guadagnino izvukao je iz oskarovke Tilde Swinton ono najbolje.

8. Double Take

Belgijski redatelj Jonah Grimonprez istražuje opsjednutost dvojnicima Alfreda Hitchcocka kroz kadrove iz vremena hladnoga rata, isječke Alfred Hitchcock vam predstavlja i bizarne zamišljene susrete između staroga i mladoga Alfreda na snimanju Ptica. Ovaj montirani spin klasičnih dokumentaraca traži od vas više od samo jednoga gledanja.

9. Kynodontas

Troje djece zbog bolesno brižnoga oca provode dane na usamljenome, izoliranom imanju, bez ikakva dodira s vanjskim svijetom. Dane provode slušajući kasete koje ih uče novim, nepoznatim stvarima, a djeca im daju vlastiti smisao. Jedini došljak iz vanjskoga svijeta je očeva kolegica Cristina, a idilu će pokvariti – što bi drugo nego – seks. Uznemirujući i urnebesan film.

10. Vincere

Hommage redatelja Marca Belocchija velikim talijanskim poslijeratnim filmašima govori o Mussolinijevoj brižno skrivanoj prvoj ženi Idi Dalser i njihovome sinu Albinu. Ovaj filmski pogled na drugo lice velikoga diktatora je hard-core melodrama, ali to mu izuzetno pristaje.

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.