Najpoznatiji gay likovi u serijama

Moderna, različita televizija

Komentari

Piše: Krešimir Vinšćak
19.03.2012.

Televizija je djelomice liberalan medij – ili bolje rečeno oprezno liberalan – koji je u pogledu prihvaćanja LGBT likova podosta napredovao u posljednjih 15-ak godina. Krajem devedesetih, sitcom Will & Grace je bio jedan od rijetkih u kojemu se pojavljivao gay lik u vrlo popularnoj seriji, makar izrazito stereotipan. Udruga za promicanje prava homoseksualaca GLAAD je početkom aktualne televizijske sezone analizirala stanje gay likova na televiziji. Kažu da trenutačno ima oko 50 takvih likova, pri čemu nekih 3 posto na nacionalnim (najkonzervativnijim) televizijama. Ističu serije Okus krvi, Glee, Moderna obitelj i Shameless kao najpozitivnije primjere, a HBO, Showtime i Fox kao "gay-friendly" mreže. Koji su to trenutačno najpoznatiji gay likovi na televiziji?

Moderna obitelj

Postoje dvije vrste gay likova na televiziji. Stereotipni, čije su karakteristike u pravilu komične i hiperbolizirane te obični likovi koji su, eto, gay. Moderna obitelj, najgledanija serija u Americi, ima vjerojatno najpoznatiji gay par na televiziji te dva lika koja upadaju u obje navedene kategorije. Cameron Tucker i Mitchell Pritchett homoseksualni su par koji zajedno odgaja posvojeno dijete, a karakterno su dosta različiti. Cameron je gotovo šablonski stereotipan, nerijetko sitničava "diva" feminiziranog karaktera. Mitchell je, s druge strane, svojevrsna protuteža Cameronu, umjerene i uštogljene naravi. Dvojac, doduše, rijetko dijeli intimne momente pred kamerom – zato što autorima to jednostavno nije važno za priču ili nastoje ne dizati kontroverze – te su dosad podijelili tek jedan sramežljiv poljubac u pozadini kadra.

Glee, Američka horor priča

Ryan Murphy, autor serija iz podnaslova, inače homoseksualac, ne poznaje riječ "suptilno". Glee je u početku bila originalna priča o različitosti u srednjoškolskom okruženju, ali je Murphyjev problem taj što nema baš nikakav smisao za ton i suptilnost, pa dobre ideje vrlo brzo razbije o zemlju. Tako je nekolicini LGBT likova u Gleeju, posebice Kurtu (Chris Colfer, dvaput nominiran za nagradu Emmy), natovarena hrpa stereotipnih gay karakteristika. Slično je i s Američkom horor pričom u kojoj je Zachu Quintu (koji je nedavno "izašao iz ormara") dao ulogu dizajnera interijera, što je valjda najočitiji gay eufemizam. Ipak, Gleeju i Murphyju treba priznati da se trude promicati različitost, premda im to ne uspijeva uvijek na najbolji način.

LGBT SF i fantasy

Glumci su tu da… glume, no glavni lik Torchwooda, spin-offa serije Doktor Who, kao i glumac koji ga glumi – su homoseksualci. Zapravo, kapetan Jack Harkness nije toliko isključiv, pa za razliku od glumca koji ga utjelovljuje (John Barrowman) ne bira ni spol niti vrstu svojih partnera. Barrowman je vrlo otvoreno gay, a njegov lik je prvi neheteroseksualni lik u 50-godišnjoj povijesti kultnog BBC-jeva serijala Doktor Who.

Spomenuli smo kako je udruga GLAAD istakla HBO kao mrežu s najviše homoseksualnih likova na televiziji, a upravo je njihov Okus krvi serija s najviše seksualne različitosti na televiziji. Što je valjda logično, s obzirom na otvoreno seksualnu prirodu serije. Okus krvi je u dosadašnjim sezonama imao muške gay prostitutke, lezbijke, biseksualce… Ukupno nekih deset likova različitih seksualnih preferencija prošlo je kroz močvare Louisiane.

Bacanje stereotipa kroz prozor

Neki od trenutačno najboljih gay likova su oni čije seksualne preferencije nisu napadno hiperbolizirane. Shameless je serija koja prilično profitira od slobode koju im omogućuje priroda pretplatničke kabelske televizije Showtime, koja ne ovisi o oglašivačima koji obično zaziru od kontroverzi. Jedan od najboljih televizijskih gay likova je Ian Gallagher, srednjoškolski tinejdžer koji je prisiljen skrivati svoju seksualnu orijentaciju zbog bojazni da će mu otežati upad na West Point, najpoznatiju američku vojnu akademiju.

Za ulogu biseksualne privatne istražiteljice u Dobroj ženi, Archie Panjabi je osvojila Emmyja u prvoj sezoni serije, premda njezina orijentacija nije glavna karakteristika i motivacija radnje kao kod većine prethodno navedenih. Slično je i s Maxom u komediji Happy Endings, koji je jedan od najpozitivnijih primjera gay likova na televiziji danas. Njegova orijentacija je toliko nenaglašena, da se seriji često zamjera kako ga portretira kao "nedovoljno gay", kao da postoji gradacija homoseksualnosti.

Gledajte:

Moderna obitelj
ponedjeljak - četvrtak u 21:55 (RTL 2)

Dobra žena
nedjeljom u 22:00 (Universal Channel)

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.