Premijera Terra Nove na Fox Lifeu

SF serija iz radionice Stevena Spielberga

Komentari

Piše: Denis Vukoja
05.12.2011.

Fox Life večeras kreće s emitiranjem američke SF serije Terra Nova, koja je uoči premijere bila jedan od iščekivanijih televizijskih događaja. No, kako se bliži kraj prve sezone, mnogi su je kritičari nazvali jednim od najvećih razočarenja tekuće sezone. Raskošno produciranu seriju sa sjajnim specijalnim efektima osmislio je Brannon Braga, dok je njezin izvršni producent legendarni Steven Spielberg. Nažalost, Spielbergovi televizijski projekti kvalitetom ipak zaostaju za njegovim filmskim naslovima – što je slučaj i s ovom serijom koja će se emitirati ponedjeljkom u terminu od 22 sata.

Priča ove znanstveno-fantastične serije započinje u budućnosti – 2149. godine kada je Zemlja zagađena i prenapučena, a njezinim stanovnicima prijeti istrebljenje. No, znanstvenici su otkrili način kako putovati kroz vrijeme pa šalju skupinu kolonista 85 milijuna godina u prošlost, kako bi iznova započeli graditi civilizaciju na prethistorijskoj Zemlji. Međutim, njima će osim dinosaura probleme stvarati i skupina odmetnutih doseljenika, a u središtu priče nalazi se obitelj Shannon koja je zgriješila dobivši treće dijete, jer zakoni u budućnosti dozvoljavaju svega dva potomka.

Ideja za seriju potekla je od britanske spisateljice Kelly Marcel, a za njezin je razvoj zadužen dvojac Brannon Braga i René Echevarria koji su radili na mnogo serija: od onih uspješnijih poput Castlea ili Medija pa do promašaja kao što su FlashForward, Teen Wolf itd. Dvojac se ovoga puta očito nije previše iskazao ako je vjerovati kritičarima, ali i publici koja je Terra Novu na IMDb-u ocijenila relativno skromnom ocjenom 6,8. Raskošno producirana serija (s budžetom pilota procijenjenim između 10 i 20 milijuna dolara) snimljena je u Australiji jer je izvršni producent Steven Spielberg stavio veto na havajske lokacije – kako bi izbjegao sličnosti sa svojim filmskim serijalom Jurski park koji je tamo snimljen. No usporedbe s Jurskim parkom su neizbježne, i to ne samo zbog dinosaura koji se pojavljuju u seriji.  

Inače, riječ je o produkcijski prilično zahtjevnom projektu koji po epizodi stoji oko četiri milijuna dolara. Zanimljivo zvuči podatak da je ekipi za snimanje pojedine epizode potrebno devet dana, dok postprodukcija traje čak šest tjedana, dvostruko duže od uobičajene televizijske prakse. U glumačkoj ekipi najpoznatija su imena Jasona O'Mare (Life in Mars) te sjajnog Stephena Langa (Avatar).

Gledajte:

Terra Nova
od 5.12.2011. ponedjeljkom u 22:00 (Fox Life)

Komentari

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.