SF junakinje u serijama i na filmu

One spašavaju muškarce iz nevolje i svjetove od propasti

Komentari

Piše: Irena Rašeta
30.12.2010.

Ženski su likovi prešli dalek put u znanstvenoj fantastici. Nekoć, i to ne tako davno, uloga im je bila vrlo jednostavna – trebale su biti objekt spašavanja i izvor vrlo visokih i čestih bespomoćnih vriskova. Danas su SF junakinje sve samo ne bespomoćne – one su heroine kojima se divimo, snažnije i samostalnije nego ikad prije.

Većina će se složiti da je najveća SF junakinja svih vremena žena-zmaj Ellen Ripley, koju je za sva vremena ovjekovječila Sigourney Weaver, a najbolje je opisuje njezina najcitiranija rečenica: "Get away from her, you bitch!" A što tek reći o Sari Connor Linde Hamilton, kojoj čak ni horda terminatora nije ravna? U samo par godina pretvara se od preplašene djevojke koja se zaljubi u putnika kroz vrijeme do prekaljenog borca koji ima samo jedan cilj – zaštititi svog sina o kojem ovisi budućnost svijeta.  

Ridley Scott govori o Ripley i Sigourney:


Naoko krhka, ali izrazito okretna i jaka Leeloo Mille Jovovich tajni je ključ koji ujedinjuje sve elemente i spašava sav život u svemiru, vječna Barbarella Jane Fonda ikonski je simbol ženske seksualne emancipacije, na korak iza nje je čas službena, čas prpošna, čas ubojita princeza Leia Carrie Fisher, čiji će zlatni bikini generacije mladića ostaviti bez teksta, dok je Trinity Carrie-Anne Moss kraljica svih geekova, ljubitelja odjevnih predmeta od kože i borilačkih sportova u slow-motionu.

Neponovljiva Barbarella:

Junakinje SF serija nisu ništa manje dojmljive od svojih filmskih kolegica. Premda mi ženski likovi iz Zvjezdanih staza nikad nisu bili ni previše zanimljivi ni uvjerljivi, toj franšizi ipak treba odati priznanje da se barem trudila prikazati žene kao neovisne i jake, a ne tek preplašene dame u nevolji. No ipak je daleko zanimljivija i provokativnija biseksualka Susan Ivanova Claudije Christian, beskrajno odana i pravedna, temperamentna i duhovita prva časnica svemirske postaje Babylon 5. Ili pak Sam Carter Amande Tapping, odvažna vojnikinja, vodeća stručnjakinja za sustav i tehnologiju Zvjezdanih vrata i astrofizičarka razoružavajućeg osmijeha i tijeka misli koji malotko može pratiti.

Fanovski video o Sam:


No govoriti o bilo kojim SF junakinjama televizijskih serija a da se ne spomenu kreacije Jossa Whedona, bilo bi jednostavno pogrešno jer taj je čovjek odgovoran za najzaokruženije, najzanimljivije i najmanje klišeizirane ženske likove u povijesti SF-a na televiziji. Počevši od legendarne Buffy, preko kultnih Fireflyevih opakih i šarmantnih ljepotica Zoe, Inare, Kaylee i River, pa do Dollhouseovih "lutkica" Echo i Sierra, Joss uspijeva kreirati ne samo likove s kojima ćemo se bez problema poistovjetiti, nego i koje ćemo u jednom trenutku početi percipirati stvarnima.

Zašto je Joss Whedon bog SF serija:


U konkurenciji za najdojmljivije SF junakinje svakako su – što ljudske, što cylonske dame Battlestar Galactice – svojeglava, lajava i ludo odvažna Kara "Starbuck" Thrace, nepokolebljiva i pravedna predsjednica Laura Roslin ili mnoga lica cylonskog Modela 6, koje je fantastično prikazala Tricia Helfer. Ne smije se zaboraviti ni Fringeva uporna i sposobna agentica FBI-a Olivia Dunham (Anna Torv), a da i Britanci svoju junakinju za trku imaju pokazao je dobri Doktor, koji je uvijek pomno birao svoje pratilje, među kojima se najviše ističe simpatična, osjećajna i iskrena Rose Tyler (Billie Piper), koja je čak i Doktoru ukrala srce.

Fanovski video o Šestici:


I za kraj treba spomenuti jednu posebnu SF damu: uvijek staloženu, vjernu znanstvenim principima, nepokolebljivu u svojoj vjeri i uvjerenjima te neumornu u svom skepticizmu – specijalnu agenticu FBI-a Danu Scully, zbog koje je Gillian Anderson zaradila mnoge nagrade, među ostalima Emmyja i Zlatni globus.

Fanovski video o Scully:

Gledajte:

Dosjei X (Sci-Fi Channel, svaki radni dan)

Sci-Fi Saved My Life: Terminator Saved My Life (Discovery Science, 31.12.2010., 06:55)

Sci-Fi Saved My Life: Stargate Saved My Life (Discovery Science, 31.12.2010., 08:00)

Doctor Who (BBC Entertainment, 1.1.2011., 19:00; 2.1.2011., 17:15)

Terminator 2 (PINK Plus, 4.1.2011., 00:00)

Alien 2 (HBO, 8.1.2011., 01:20)

Alien 3 (HBO, 9.1.2011., 01:45)

Alien 4 (HBO, 10.1.2011., 01:55)

Buffy: ubojica vampira (Sci-Fi Channel, od 21.1.2011.)

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.