Televizijski ludi znanstvenici

Tanka je granica između genijalnosti i ludila

Komentari

Piše: Krešimir Vinšćak
13.12.2010.

Hiperbolirani supernegativci s jedne; genijalni, ali smotani protagonisti s druge strane. Najčešće im fali daska ili dvije u glavi. Kao parodije omiljeni su u animiranom humorističnom žanru i često vrlo sličnog modnog ukusa – nepočešljani, neuredni, stalno zagrnuti u bijeli ogrtač. Pobrojali smo neke od najdojmljivijih ludih znanstvenika koje možete pratiti na televiziji.

Adam i Jamie (Razbijači mitova)

Reći ćete, pa Adam i Jamie ne spadaju u isti koš s luđacima zaslužnim za uništavanje čovječanstva ili blesavim likovima iz crtića. Ne? Normalni znanstvenici dižu u zrak mješalice betona, bacaju automobile s litice, stvaraju eksplozije zbog kojih pucaju prozori u radijusu od nekoliko kilometara, guraju ruke u rastopljeni metal, šapću biljkama…? Da, normalni su oni.

Profesor Hubert J. Farnsworth (Futurama)

"Good news, everyone!" Svi koji ste gledali Futuramu, ovo ste zasigurno pročitali glasom profesora Farnswortha, zar ne? Manijakalni senilni starac izumio je svu silu (bes)korisnih čudesa čija je korisnost često vrlo upitna. Kao i etičnost njegovih izuma. No koji se ludi znanstvenik uopće zamara etikom?

Walter Bishop (Fringe)

Moderni dr. Frankenstein, dr. Walter Bishop, pola je života proveo u umobolnici. Takva stvar ostavlja danak na svakoga, a pogotovo na nekoga tko ni prije odlaska nije bio posve čist u glavi. Walter je živi primjer koliko je tanka granica između ludila i genijalnosti, a njegove vještine dopuštaju mu da sâm u laboratoriju proizvodi halucinogene droge, koje itekako voli konzumirati. Njegova omiljena "poslastica" je Brown Betty, od koje mu se priviđaju glazbene epizode Fringea.

Dr. Horrible (Dr. Horrible's Sing-Along Blog)

Neil Patrick Harris je nesretno zaljubljen, nespretni antijunak s doktoratom na polju užasa. Ima tendenciju izražavanja svojih osjećaja i prijetnji kroz pjesmu. Neuspješan negativac, kao i svaki drugi ludi znanstvenik, ali zbilja, zbilja zna pjevati, što je rijetka vrlina njegovih kolega. Joss Whedon (Buffy, Firefly) i njegovi prijatelji snimili su ovu internetsku miniseriju u šest dana, a sedmi se dan odmarali.

Gaius Baltar (Battlestar Galactica)

Kriv je za desetkovanje ljudske rase na nekoliko desetaka tisuća preživjelih, koje je kasnije praktički predao u ruke Cyloncima za vrijeme predsjedanja Kolonijama. Sasvim dovoljna referenca za uvrštavanje na listu luđaka. Prije nego što je razvio kompleks boga te oko sebe stvorio militantni kult, zapravo je bio znanstvenik.

Dexter (Dexterov laboratorij)

Standardni animirani ludi znanstvenik, s ogromnim laboratorijem skrivenim iza police knjiga i megalomanskim izumima koji redovito polaze po zlu. Uz tu sitnicu što je devetogodišnji klinac i što mu najveću pošast predstavlja njegova hiperaktivna starija sestra. "Uuuu, what does this button dooooo?".

Professor Frink (Simpsoni)

Redovni profesor i ludi znanstvenik Springfielda, sa životopisom prepunim genijalnih ali propalih izuma. Utjelovljuje svaki mogući stereotip nerda (izuzetno inteligentan) i geeka (užasno asocijalan). Njegov zaštitni znak su glasovni tikovi, zbog kojih uvijek kad je uzbuđen valja besmislene i nepovezane gluposti.

Dr. Loveless (The Wild Wild West)

Prije nego što je snimljen filmski remake s Willom Smithom, postojala je serija od stotinjak epizoda, snimana drugom polovicom šezdesetih. Jedan od negativaca bio je dr. Miguelito Loveless, megalomanski znanstvenik; ironično – patuljastog rasta.

Dr. Bunsen Honeydew (The Muppet Show)

Glavni znanstvenik među Muppetima, smotani intelektualac koji je redovito nastupao u skečevima Muppet Labs pod krilaticom "Muppet Labs, gdje se budućnost stvara danas". Jadni asistent Beaker zbog propalih eksperimenata dr. Honeydewa bivao je raznesen, kloniran, smanjen, ispuhan, zapaljen…

Gledajte:

Dexterov laboratorij (Boomerang, svaki dan, 17:03)

Simpsoni (ORF1 i PRO7, svaki dan)

Sci Fi Science (Discovery Science, prosinac)

Futurama (VIVA, svaki dan)

Razbijači mitova (Discovery Channel, svaki dan)

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.