Top 10 boksačkih scena

Filmovi koji će vas nokautirati

Komentari

Piše: Dario Vidak
21.02.2012.

Postoji li na ovome svijetu čovjek koji se borio s Muhamedom Alijem, Divovskim Andreom i grizlijem? Nije trik-pitanje, odgovor nije Chuck Norris, nego jedan drugi Chuck – Wepner! Poznat pod nadimkom Bayonne Bleeder, bivši teškaški prvak iz New Jerseya poslužio je Slyu kao inspiracija za serijal Rocky (koji mu je, usput rečeno, donio tri Oscara). Nažalost, stvarnost je bila nešto drukčija pa je Wepner utonuo u zaborav iz kojeg će ga – nadamo se – izvaditi dokumentarac The Real Rocky, kojeg možete večeras pogledati na ESPN America. A tim povodom mi donosimo listu deset najboljih šakačkih fajtova!

10. Svjetla grada

Tko kaže da boksački meč mora biti nadrealno surov i krvav? Svakako ne najveći genij filmskoga gega ikada, Charlie Chaplin. Riječ je o nijemom crno-bijelom filmu starom preko osamdeset godina, koji je beskrajno smiješan i gledateljima rođenima u 21. stoljeću. Usput, sjajnu glazbu je skladao – Charles Chaplin.

9. Hladnokrvni kažnjenik

Još jednog luzera u ringu koji je osvojio srca gledatelja tumači Paul Newman u filmu Hladnokrvni kažnjenik, zatvorskoj drami iz 1967. godine. Današnja publika navikla na hipertrofirane junake neće povjerovati u moćne pesnice Georgea Kennedyja, ali je scena izuzetno mučna i upečatljiva.

8. Sherlock Holmes

Guy Ritchie jednostavno voli boks. U prvome Sherlocku Holmesu, u borbi golih šaka spram vižljastog i prepredenog Sherlocka postavio je golemoga teškaša. Rezultat? Zvonjava u ušima, slomljena vilica, tri napukla rebra, krvarenje ošita. Vrijeme oporavka: šest mjeseci. Sposobnost pljuvanja u zatiljak: neutralizirana!

7. Runaway Train

U vrijeme kad je Eric Roberts bio zvijezda akcijskih filmova i kad su boksači nosili tijesne hlačice, a Jon Voight izgledao zastrašujuće, batine je u zatvorskom ringu popio lik kojega sigurno nećete prepoznati unatoč trenutnom holivudskom statusu – Danny Trejo s iznenađujuće kratkom frizurom!  

6. Gladijator

Naslov, razjasnimo odmah, nema veze s Russellom Croweom, premda je i on imao priliku pokazati boksačko umijeće. Ne, u ovome filmu se iz raznih pobuda mlate pomalo zaboravljeni James Marshall i vječni mladić Cuba Gooding Junior. Fajtovi su ilegalni i surovi, a Cuba jako uvjerljiv.

5. Boksač

Nastao prema priči o Mickyju Wardu i njegovu bratu i treneru posrnulom u poroke, Boksač je od početka do kraja intenzivan koliko i finalna borba Warda s moćnim Nearyjem. Sjajan Wahlberg, a povrh toga impresivan Christian Bale – izvan ringa.

4. Djevojka od milijun dolara

I ženski boks ima neponovljivu fajtersku scenu, posebice u ovome dirljivom filmu Clinta Eastwooda. Hilary Swank se dobro namučila kako bi scena bila uvjerljiva, ali stara baraba Eastwood ipak je ukrao sav cool svojim malim motivacijskim govorom!

3. Zdrpi i briši

Još jedan Ritchie na našoj ljestvici. Finalna scena iz filma Zdrpi i briši je bez sumnje najintenzivniji šakački duel ikada montiran u filmu – u glazbenoj podlozi svira Oasis, u ringu Brad Pitt, a pokraj ringa puno nervoznih kladioničara. Uz to, najbolji povratak iz nokdauna ikada. Pljus!

2. Rocky

Premda je tijekom godina zaplovio u čistu fantaziju, prvi je Rocky bio i ostao kamen temeljac žanra i predložak mnogim filmskim dvobojima. A premlaćen, umoran i krvavi Stallone mnogo je uvjerljiviji nego u svim nastavcima franšize. Scena na koju svi pravi muškarci zaplaču!

1. Razjareni bik

Za najbolji filmski boksački fajt potreban je odličan redatelj, najbolji glumac i uvjerljiva priča. A Razjareni bik ima sve to – Martina Scorsesea za kormilom, Roberta De Nira u ringu i priču o turbulentnom životu Jakea LaMotte. Sama scena meča LaMotte i Janira nije za one slaba želuca jer sadrži najbolniji slomljeni nos na filmu. Ikada.

Gledajte:

The Real Rocky
21.2.2012. u 15:00 i 21:30 / 22.02.2012. u 17:30 (ESPN America)

Boksač
26.02.2012. / 29.02.2012. u 20:05 (HBO)

Sherlock Holmes
27.02.2012. u 13:00 (HBO Comedy)

Hladnokrvni kažnjenik
28.02.2012. u 23:20 (TCM)

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.