Top 10 najboljih TV tema osamdesetih

Lista koja vraća sjećanja

Komentari

Piše: Marijan Butković
31.12.2010.

U novije vrijeme TV mreže, nastojeći u program uvrstiti što veći broj reklama i prisiliti gledatelje da te reklame ne preskaču – prikazuju serije bez njihove uvodne i cjelovite špice. Žalimo za vremenima kada smo taj uvod željno iščekivali – jer smo i seriju uvijek povezivali s dobro znanom glazbenom temom i početnim kadrovima. O kakvoj god da se seriji radilo, po špici smo je poznavali. Vjerujemo da će generaciji čitatelja kojoj su serije iz osamdesetih obilježile život – ovaj članak pobuditi nostalgiju.

10. Potpuni stranci

Potpuni stranci dobili su prednost pred Punom kućom zbog manje pedofila i "fudbalerki". Nije čudno što je obje špice skladao isti čovjek, a poznate su nam jer smo ih već milijun puta čuli na domaćim televizijama.

9. Crna Guja

Ova tema posebna je po svojoj metamorfozi tijekom sezona. Od srednjovjekovnih fanfara u prvoj, do vojnog orkestra u četvrtoj sezoni, glazbena tema poprima oblik prikladan vremenu radnje. Pogledajte samo koje je sve teme skladao Howard Goodall i bit će vam jasno o kakvom se geniju radi.

8. The A-Team

A-Team je reklamiran kao kombinacija Nemoguće misije, Dvanaestorice žigosanih, Sedmorice veličanstvenih i Pobješnjelog Maxa u kojem Mr. T vozi auto. Špicu možemo opisati kao jednu preglasnu, prenasilnu i predobru kombinaciju eksplozija i razbijanja automobila, koju bi i sam Michael Bay odobrio.

 7. Magnum P.I.

Magnum P.I. bio je vrlo popularan u osamdesetima i redovito ga povezujemo s oružjem, ljepoticama, brzim autima i ogromnim brčinama. Glazba je tipična za osamdesete – par opasno brzih riffova koje ubrzo zamjenjuje lagani klavir, uz klišeizirano upoznavanje sa zvijezdama. Ne treba biti stručnjak da bi se shvatilo tko je bio prava zvijezda. Selleckove brčine, naravno.

6. Dinastija

Dinastija je glavni razlog zbog kojeg niste mogli gledati crtiće kad ste htjeli. Kako su tih davnih vremena bila česta kućanstva sa samo jednim TV-om, djeca su mogla birati između Dinastije i ranog odlaska na spavanje. Neki i dan-danas imaju noćne more. Bill Conti veliko je ime u industriji, a ako ne vjerujete, poslušajte soundtrack filma Rocky.

5. Kafić Uzdravlje

Glazbene teme obično imaju za cilj probuditi gledatelje i pripremiti ih za događanja na ekranu. Ova vrlo lijepa i romantična melodija ima suprotan učinak. Odjednom poželite udobnost, omiljenu pivicu i kafić u kojem svi znaju vaše ime.

4. Mućke

Serija koja ne treba dodatno predstavljanje i tema koja će vam pobuditi nostalgiju, isto kao i pogled na žutu trokolicu. Suprotno od popularnog mišljenja, pjesmu iz špice ne pjeva Nicholas Lyndhurst (Rodney), nego John Sullivan, ujedno i stvoritelj ove legendarne britanske serije.

3. Knight Rider

KITT je sad već stara krama, a Hasselhoff pijanac koji jede hamburgere s poda, no ova tema ostala je bezvremenska. Napravio ju je Stu Phillips, čovjek koji je zaslužan i za odličnu temu stare Battlestar Galactice. Novi Knight Rider pokušao je krađom par tonova pobuditi nostalgiju, ali ostatak nove teme poprilično je dosadan.

2. Zvjezdane staze – Nova generacija

Svemir. Posljednja granica. Ova tema služi kao inspiracija astronautima i astronomima za istraživanje svemira. Premda je Jerry Goldsmith samo malo uredio staru glazbu, i dodao glas Patricka Stewarta, dobili smo jednu potpuno drugačiju temu, koju otad povezujemo sa cijelim serijalom.

1. Poroci Miamija

Odmah poželimo odjenuti bijeli sako, tamne naočale i zaputiti se prema toplijim krajevima. Jan Hammer u ovoj je špici savršeno opisao osamdesete i dao odličan uvod legendama kao što su Don Johnson i Edward James Olmos.

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

myZen.tv HD vas nagrađuje

Objavljeno: 01.10.2014.

Posjeti online.hr i sudjeluj u nagradnom natječaju koji organiziramo u suradnji s myZen.tv HD programom koji se nalazi u ponudi Start HD i Komplet HD paketima. Nagradni natječaj traje do 13. listopada 2014. i u njemu možete osvojiti prostirke za vježbanje joge ili trake za pilates. Odgovorite na prvo nagradno pitanje i 14. listopada saznajte jeste li jedan od dobitnika!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 50. Rujan 2014.