Top 15 teen-komedija (2)

Koji su filmovi u vrhu megaliste?

Komentari

Piše: Eduard Markešić
12.03.2011.

Nastavljamo megalistu najboljih komedija koje se odvijaju u turbulentnom tinejdžerskom svijetu. Od prerada Shakespeareovih drama (tko bi rekao da će one baš u žanru teen-komedije pronaći utočište?) pa do skroz šašavih likova kojima su podivljali hormoni totalno pomutili razum, ovi filmovi ipak u pozadini svake priče imaju ljubav, ali i nadmetanja, prijateljstva, bratska suparništva i vječitu želju za popularnošću.

7. 10 razloga zašto te mrzim

Prvi film Heatha Ledgera u kojem je bio potpisan, a u kojem mu je partnerica Julia Stiles, ekranizacija je Shakespeareove Ukroćene goropadnice. Kat (Stiles) je nezainteresirana tinejdžerica koja živi s ocem i sestrom Biancom, koja je pak zainteresirana za izlaske. No da bi Bianca mogla izaći na ljubavni sastanak, Kat mora, na zahtjev oca, budući da je starija, prva naći dečka. Na scenu stupa Patrick (Ledger)... Klasična tinejdžerska ljubavna priča jednako je tako klasična teen-komedija.

6. Opasne djevojke

Lindsay Lohan, dok još nije ogrezla u razuzdani život, briljirala je u Opasnim djevojkama kao Cady, djevojka koja u novu školu dolazi ravno iz Afrike, gdje su radili njezini roditelji, po struci zoolozi. Ubrzo stječe dvoje prijatelja luzera, Janis i Damiena, a privlači pozornost i "kraljice majke" (najpopularnija djevojka u školi) Regine. Baš kao u Djevojkama s Beverly Hillsa, i ovdje kraljica majka i njezina družba odluče "redizajnirati" Cody... Film je dijelom rađen prema knjizi Queen Bees and Wannabes, scenarij potpisuje komičarka Tina Fay (koja također glumi u filmu), a redatelj je, za romantične teen-komedije specijalizirani Mark Waters (Šašavi petak, Sve moje bivše).

5. Preboli me

Tinejdžerska komedija s najboljom scenografijom kakvu ćete naći u teen-filmovima! Temelji se na Shakespeareovom Snu ljetne noći, no radnja je, dakako, smještena u srednju školu. Mladića Berkea (Ben Foster) napušta djevojka, a on se, ne bi li je ponovno osvojio, prijavljuje u školski mjuzikl u kojem i ona želi glumiti. Uz Bena, u filmu glume Kirsten Dunst, Zoe Saldana i Mila Kunis.

4. Slobodan dan Ferrisa Buellera

Kultni film kultnog redatelja Johna Hughesa (Breakfast club, Šesnaest svijeća, Čudnovata znanost) donosi priču o Ferrisu (Matthew Broderick) koji odluči uzeti slobodan dan u školi i provesti ga zajedno sa svojom djevojkom Sloane i depresivnim prijateljem Cameronom u Chicagu. Pritom će se poslužiti automobilom Cameronova oca, ferrarijem 250 GT california. U međuvremenu školom se proširi priča o tome da je Ferris bolestan, u što sumnjaju njegova sestra Jeanie (Jennifer Grey) i ravnatelj Rooney. Za razliku od većine odabranih filmova, ovaj je na IMDB-u ocijenjen visokom ocjenom 7,9.

3. Američka pita

O uspješnosti filma Američka pita najbolje govori još šest nastavaka koji su uslijedili. Naravno, nastavci nisu tako dobri kao prvi film, iako neke među njima ipak vrijedi pogledati. Priča govori o životu nekolicine prijatelja koji upravo polaze završni razred srednje škole – i koji su sklopili zavjet da će do kraja školske godine izgubiti nevinost. Od tog trenutka nadalje – sve će biti podređeno tom cilju. Film se već danas naziva kultnom komedijom, a može se pohvaliti s nekoliko pamtljivih scena koje dugo nećete zaboraviti. U drugom i trećem nastavku pojavljuje se također originalna ekipa. Dobro je znati i da se snima novi nastavak, u kojem će se pojaviti i dio stare postave (Alyson Hannigan, Tara Reid, Thomas Ian Nicholas) iz prvih dijelova – jer će biti riječi o obiteljskom okupljanju.

2. Lucas

Corey Haim, Charlie Sheen, Courtney Thorne-Smith, Winona Ryder, Jeremy Piven zabavit će vas u ovoj teen-komediji iz osamdesetih. Jeremyju, Winoni i Courtney ovo je bio prvi film, dok je Corey već postajao mlada glumačka zvijezda. Corey tumači Lucasa, asocijalnog dječaka koji je potajno zaljubljen u Maggie, u koju se zagledao i njegov najbolji prijatelj i zaštitnik, član nogometnog tima Cappie (Sheen). Žanrovski gledano, Lucas je bliže drami nego komediji, premda kao i sve teen-komedije ima sretan završetak.

1. Ne možeš mi kupiti ljubav

Baš poput Lucasa, premda ne u tolikoj mjeri, i Ronald Miller (Patrick Dempsey) je oličenje štrebera i luzera koji, umjesto da kupi teleskop, plati susjedi i popularnoj navijačiciCindy da mu glumi djevojku, a sve zato da bi postao popularan u školi. Naravno, kad vas najpopularnija djevojka škole uzme pod svoje, popularnost vam može samo rasti! No "umjetna" priča u jednom se trenutku počne raspadati – kad se krene rađati ljubav između naših junaka.

Gledajte:

Tulum film (videoteka)

Ljubavni zov (videoteka)

Zack i Miri snimaju pornić (videoteka)

Škola rocka
20.3.2011. u 00:25 (HBO Comedy)

10 razloga zašto te mrzim

Trenutna ocjena: 60%

(4 glasa)

Opasne djevojke

Trenutna ocjena: 20%

(1 glas)

Preboli me

Trenutna ocjena: 50%

(2 glasa)

Slobodan dan Ferrisa Buellera

Trenutna ocjena: 100%

(1 glas)

Američka pita

Trenutna ocjena: 100%

(1 glas)

Lucas

Trenutna ocjena: 40%

(1 glas)

Ne možeš mi kupiti ljubav

Trenutna ocjena: 100%

(2 glasa)

Komentari

Moglo bi vas zanimati i …

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.