Top 7 glazbenih spotova u 2010.

Video nije mrtav!

Komentari

Piše: Matija Peša
31.12.2010.

Ako su početkom 80-ih Bugglesi veselo pjevušili kako je "video ubio radio", onda se danas slobodno može reći da je MTV ubio glazbu. No bez obzira na sve, u glazbeno siromašnoj 2010. ipak se našlo mjesta za nekoliko izvrsnih videouradaka, pa vam donosimo top 7 najboljih glazbenih spotova u godini na izmaku. Napomena: uz vizualni dio, pozornost smo posvetili i glazbenom dijelu, pa na listi nećete naći Beyonce, Lady GaGu i slične. No ionako ste tim izvođačima bili dovoljno izloženi tijekom godine.

7. Gorillaz: Stylo

Najpopularniji animirani bend na planetu okupio je zbilja impresivnu ekipu na ovom spotu koji potpisuje njihov član Jamie Hewlett. Osim Mos Defa, u refrenu možemo čuti i legendu soula Bobbyja Womacka. Dojam zaokružuje svojim pojavljivanjem jedan od "posljednjih akcijskih junaka", Bruce Willis. Sve to bilo je dovoljno da se sruši rekord gledanosti na You Tubeu (900.000 posjetitelja u prva 24 sata).

6. UNKLE: The Answer

Legenda britanskog glumišta Ray Winstone priča o svom bliskom susretu s udarom groma koji je preživio u djetinjstvu, a režiju potpisuje John Hillcoat, onaj isti koji je režirao i depresivnu Cestu. No Hillcoat se ovaj put odlučio na potpuno drukčiji pristup i isporučio spot koji jednostavno slavi svu ljepotu življenja.

5. Ok Go: This Too Shall Pass

Simpatični Amerikanci poznati su po svojim inovativnim, niskobudžetnim spotovima, no ovaj su put nadmašili sami sebe. Na stroju Rube Goldberg radilo je 60-ak ljudi, a trebalo je i dosta strpljenja da sve ispadne kako treba, budući da im je to pošlo za rukom tek iz 65. pokušaja. Za nagradu su dospjeli na našu top-ljestvicu.  

4. Arcade Fire: We Used To Wait

Miljenici glazbene kritike ove su godine izbacili nekoliko izvrsnih spotova, no mi smo se odlučili za ovaj "starinski" koncept koncertnog nastupa. Nastup kanadskih indie-rockera snimio je veliki Terry Gilliam ovoga ljeta u njujorškom Madison Square Gardenu. S obzirom na to da se sve glasnije šuška o njihovom premijernom hrvatskom nastupu, ovaj spot prilično vjerno dočarava kako izgledaju njihovi nastupi uživo.

3. Kanye West: Power

Poznati ego-manijak inspiraciju je pronašao u Michelangelovom radu u Sikstinskoj kapeli, a rezultat je zbilja fascinantan. Kanadski umjetnik Marco Brambilla imao je na raspolaganju svega minutu i četrdeset sekundi, no i to mu je bilo dovoljno da isporuči spot od kojega zastaje dah.

2. Janelle Monae: Tightrope

Jedina redateljica na našoj listi, Wendy Morgan, smjestila je spot u umobolnicu Palace of the Dogs. Unatoč tome, rezultat je možda i najzabavniji spot sezone s definitivno najluđim plesnim koracima. Ako im ovako izgleda radna terapija, odmah se prijavljujemo u gore spomenutu ludaru.

1. Massive Attack: Splitting the Atom

Trip-hop pioniri oduvijek su vizualnoj komponenti pridavali gotovo istu pozornost kao i glazbenoj, pa nije ni čudo da je praktički svaki njihov spot malo remek-djelo. Spot je osmislio Edouard Salier, a ionako mračnu atmosferu, koja kao da opisuje hrvatsku gospodarsku situaciju, dodatno pojačava zlokobni glas Daddy G-ja.

Komentari

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.