U znaku Boba Marleya i reggaea

Filmske najave petkom

Komentari

Piše: Denis Vukoja
02.03.2012.

Neki od ovotjednih filmova na papiru zvuče kao potpuno sulude i nespojive kombinacije, no čini se kako to nije utjecalo na njihovu kvalitetu. Tako je indonezijski akcijski spektakl režirao Velšanin, a kritičari ga ističu kao jednog od zanimljivijih akcijskih filmova u posljednje vrijeme. Njegova se radnja odvija u zgradi, krimić Brake većinom se odvija u prtljažniku automobila, a Battleship je SF spektakl na moru. Pored njih tu je i romantična drama s komičarom Sethom Rogenom te dokumentarac o Bobu Marleyu – jedini projekt koji ne odgovara uvodnoj tvrdnji jer ga je režirao iskusni dokumentarist Macdonald.

The Raid: Redemption

(Ožujak)

Velšanin Gareth Evans (trenutačno živi u Indoneziji) debitirao je kratkim samurajskim filmom Samurai Monogatari u potpunosti snimljenim na japanskom jeziku i s japanskim studentima koji su tada studirali u Cardiffu, a od tada je njegova filmografija najviše vezana uz azijsko podneblje. Njegov posljednji film je naizgled već viđena priča o skupini elitnih policajaca na zadatku, no ovdje je sve drukčije. Radnja se većinom odvija u jednoj zgradi kojom gospodari moćni kriminalac, a pored sukoba s njegovim ljudima, policajcima se na putu nađu i brojni drugi kriminalci te stanari zgrade kojima je boss zauzvrat ponudio doživotnu zaštitu. Kritičari su oduševljeni, a trailer najavljuje spektakularnu akciju. 

Brake

(Ožujak)

Stephen Dorff je nekada bio obećavajući glumac koji je tijekom karijere surađivao s velikanima poput Boba Rafelsona, Johna Watersa i Olivera Stonea, no svejedno mu nije pošlo za rukom da zaživi kao zvijezda koja je u stanju sama iznijeti neki filmski projekt. Sreća mu se iznova nasmiješila nakon što je surađivao sa Sofijom Coppolom na hvaljenom filmu Negdje, a hoće li iskoristiti novu priliku, tek ćemo vidjeti. Trenutačno je njegovo ime vezano uz šest projekata, a prije svih njih u kina stiže ovaj krimić intrigantne premise, u kojemu glumi specijalnog agenta koji se probudi zarobljen u prtljažniku automobila. Priča podsjeća na nedavni i vrlo zanimljivi Živ zakopan s Ryanom Reynoldsom, pa se nadamo kako će i izvedba biti na istoj razini.

Battleship

(Svibanj)

Iza ovog SF spektakla stoji moćni proizvođač igračaka Hasbro, što i nije neka preporuka za film ako znamo da ista kompanija stoji iza nedjela poput Transformersa ili G.I. Joea. K tome, igru potapanja brodova smo svi igrali i vjerojatno je rijetkima palo na pamet kako bi ona mogla poslužiti kao filmski predložak (dakako, u igri koju smo igrali nije bilo izvanzemaljaca). No budući da se režije prihvatio glumac Peter Berg koji kao redatelj iza sebe ima nekoliko uspjelih filmova, nekako se usuđujemo nadati solidnome rezultatu. Glumačka ekipa je impresivna, a scenaristički dvojac koji stoji iza filma također ulijeva povjerenje. Riječ je o braći Erichu i Jonu Hoeberu koji su potpisali dva sjajna filma, Red i Montana.

Marley

(Travanj)

Iskusni škotski dokumentarist Kevin Macdonald snimio je brojne hvaljene dokumentarce te je osvojio Oscara za One Day in September, prije negoli se okušao u formi igranoga filma. Kevin je kritičare pridobio već svojim prvim pokušajem, filmom Posljednji škotski kralj, nakon čega je snimio još nekoliko igranih filmova, od kojih je posljednji u nizu povijesni spektakl Orao. Nakon toga se opet zaželio dokumentaraca, a za temu svog idućeg projekta odabrao je legendarnog reggae glazbenika Boba Marleya. Riječ je o projektu na kojemu su se navodno izmijenili Martin Scorsese i Jonathan Demme prije negoli je zapao Macdonalda, a ovaj je imao svesrdnu podršku obitelji koja mu je ustupila niz nikad viđenih privatnih Marleyevih snimaka.  

Take This Waltz

(Lipanj)

Nevjerojatno je što se dogodilo s glumačkim miljenicima majstora komedije Judda Apatowa i kakvu su transformaciju tijekom posljednjih godina prošli Seth Rogen i Jonah Hill. Naime, obojica su sve mršaviji te ih sve češće gledamo u ozbiljnim ulogama, a Hill je čak nominiran i za Oscara za film Igra pobjednika. Tako sada u kina stiže romantična drama s "prepolovljenim" Rogenom čiju režiju potpisuje inače iskusna glumica Sarah Polley, koja je ujedno napisala i scenarij za ovaj film koji odlično prolazi na filmskim festivalima. Rogenova partnerica je Michelle Williams.

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.