Top 5

Članci

 • Objavljeno: 14.09.2014.

  Uz gotovo svako razdoblje vežemo specifične karakteristike, stilove i trendove, ali i ikone popularne kulture koje su ga obilježile. Dugotrajna nostalgija za osamdesetima nekim čudom još uvijek ne jenjava, ali krajnje je vrijeme da zavirimo u malo bližu prošlost, točnije u devedesete, i prisjetimo se nekolicine slavnih osoba bez kojih bi to desetljeće bilo nezamislivo. Donosimo izbor pet zvijezda s kraja 20. stoljeća koje su u to vrijeme privlačile veliku pozornost javnosti i bile na vrhuncu karijere, a neke od njih nisu posustale ni do današnjih dana.

  IMA JOŠ!
 • Objavljeno: 12.09.2014.

  Distopija ili antiutopija vizija je svijeta oprečna utopiji. Distopijski filmski žanr procvjetao je sedamdesetih godina prošloga stoljeća, nimalo slučajno u jeku naftne krize u SAD-u. Kako bilo, ovaj nam je val iznjedrio neke od najboljih filmskih klasika: Metropolis, Paklenu naranču, Rat svjetova, Loganov bijeg, Rollerball, Dan poslije, Soylent Green, 1984., Oni žive, Distrikt 9, Pobješnjelog Maxa i još mnogo (nepravedno) zanemarenih naslova...

  IMA JOŠ!
 • Objavljeno: 05.09.2014.

  Mjuzikl je jedan od onih žanrova koji se iznova pojavljuju i nestaju, odnosno vrlo je osjetljiv na trendovske mijene, a i činjenica je da značajan dio gledatelja nema previše sluha za tu vrstu filma. Stoga je snimanje mjuzikla u današnje vrijeme poprilično riskantan potez (osim kada se radi o Disneyevim crtićima), ali to ne znači da su netragom nestali sa scene. Štoviše, posljednjih desetak godina pojavio se niz raspjevanih filmova koji su privukli veliku pozornost i postali solidni hitovi, iznenadivši sve one koji su prognozirali kraj tog žanra u (post)modernom dobu. Izdvajamo pet primjera suvremenih mjuzikla!

  IMA JOŠ!
 • Objavljeno: 04.09.2014.

  Kriza identiteta gadna je stvar. Kada se dogodi sredovječnom, prosječnom muškarcu, obično se rješava kupnjom sportskog automobila ili kakvom afericom. Što kada se dogodi junaku fenomenalne TV serije Legende? E onda je posrijedi nešto drugo: on je Martin Odum (Sean Bean), vrhunski operativac koji se posve transformira u drugi lik tijekom svake akcije. Ali čak će i Martinov um doći do točke pucanja kada shvati da on nije – on. No Martin nije usamljen. Pitate se kako?

  IMA JOŠ!
 • Objavljeno: 03.09.2014.

  Što žene traže od muškaraca, a što muškarci vole kod žena? Odgovore na ova vječna pitanja donose komedije koje se bave zaposlenim ženama koje imaju muške šefove, muškarcima i ženama koji žele biti "samo prijatelji" te tinejdžerima koji očajnički pokušavaju naći djevojke koje će ih voljeti i traže pomoć muškaraca koji misle da poznaju žene. A najveća komedija je – vremešan muškarac koji pokušava zavesti mladu curu!

  IMA JOŠ!
 • Objavljeno: 30.08.2014.

  Igra. Na što vas prvo asocira ta riječ? Mnogi će se sasvim sigurno prisjetiti djetinjstva, nekima će odmah na pamet pasti videoigre, a ima i onih koji će pomisliti na karte ili šah. Međutim, u svijetu filma igre često znače nešto sasvim drugo i uz njih se ne vežu uvijek vesele i bezbrižne konotacije. Ako ste gledali popularne Igre gladi (a sigurno jeste), sasvim vam je jasno na što mislimo. Izdvajamo pet filmova u čijem su središtu radnje nešto drukčije igre – o čijem ishodu nerijetko ovisi i sam život glavnih junaka!

  IMA JOŠ!
 • Objavljeno: 30.08.2014.

  Internet i društvene mreže odavno su postali nezaobilazan dio naših života, ali i redovit motiv u filmovima. Sedma umjetnost ionako je oduvijek bila odraz stvarnosti, zar ne? U novije pak vrijeme filmovi s internetskom tematikom više se ne bave samo hakerima i futurističkim vizijama (što je bio čest slučaj devedesetih) nego i društvenim mrežama, blogerima ili događajima iz bliske prošlosti koji su promijenili način na koji razmišljamo o internetu i novim medijima. Izdvajamo pet takvih primjera.

  IMA JOŠ!
 • Objavljeno: 25.08.2014.

  Filmovi s bojama u naslovu inspiraciju vuku s raznih strana: Krzysztof Kieslowski svoju je trilogiju Plavo, Bijelo, Crveno posvetio analizi suvremenoga francuskoga društva. Oni s "crvenim" u naslovu obično pršte od akcije, poput Oktobra, Sonje ili Tanke linije. Crni su pak tajnoviti i mistični: Planet tame ili Ljudi u crnom prvi padaju na um. Ostale su boje negdje između - od purpura preko narančaste do bijele.

  IMA JOŠ!
 • Objavljeno: 24.08.2014.

  Ekstremni su sportovi jednoznačnica adrenalinskim navalama pa nimalo ne čudi što su brojni filmaši oduvijek voljeli ganjati upravo takve filmske teme. To "oduvijek" treba shvatiti doslovno - Kraljevi brzine snimljeni su još 1913. godine, i to na pravome trkalištu! Od tada je kinodvoranama prodefiliralo stotine filmova sportske tematike, a mi smo izabrali najekstremnije od njih.

  IMA JOŠ!
 • Objavljeno: 22.08.2014.

  Jessica Lange nije holivudska dama u nevolji, Jessica Lange je dama koja stvara nevolje. Možda je to razlog spektakularne propasti njezina filmskog debija. Dino De Laurentiis dugo je tražio mladu, nepoznatu glumicu koja će izgledati dobro dok na vrhu Empire State Buildinga vrišti u rukama predimenzioniranoga gorile. Pronašao ju je u raskošnom stasu i seksi glasu Jessice Lange, manekenke koja je svoju parišku adresu dijelila s Jerry Hall i Grace Jones. No, raskošnom stasu i seksi glasu unatoč, Jessica Lange jednostavno nije bila dama u nevolji.

  IMA JOŠ!

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

Nemoguće postaje svemoguće!

Objavljeno: 15.09.2014.

Svemoguća B.net promocija od 1. do 30. rujna u okviru B.net ponude nudi šest mjeseci najbržeg i najstablinijeg neograničenog interneta s brzinama do 20 Mbit/s za 0 kn mjesečno.

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 50. Rujan 2014.