Top 5

Članci

 • Objavljeno: 16.11.2014.

  Za mnoge aerodromi imaju nekakvu magičnu privlačnost sa svim tim avionima koji lete u različitim smjerovima i povezuju svijet, sa svim tim šarenim licima koja pristižu iz najudaljenijih kutaka planeta... No filmskim scenaristima, sudeći prema našoj ljestvici, aerodromi uglavnom izazivaju nešto drukčije i tegobnije osjećaje povezane s terorizmom, rušenjem aviona, katastrofalnim nesrećama...

  IMA JOŠ!
 • Objavljeno: 11.11.2014.

  Jedan od najistaknutijih hrvatskih filmaša sedamdesetih i osamdesetih godina, redatelj, producent i scenarist Rajko Grlić danas živi i radi u SAD-u gdje predaje o filmu na Sveučilištu Ohio. U njegovim filmovima debitirali su Vitomira Lončar, Zijah Sokolović i Ksenija Pajić, pisao je scenarije s Dubravkom Ugrešić i Srđanom Karanovićem, s kojim je osim filmova radio i na kultnoj seriji Grlom u jagode. Od filma u domovini ni danas nije odustao pa tako radi kao umjetnički direktor danas kultnoga Motovunskog filmskog festivala te je jedan od osnivača Imaginarne akademije, filmske škole u Grožnjanu.

  IMA JOŠ!
 • Objavljeno: 04.11.2014.

  S ovim smo filmašima elegantno i bez većih posljedica bježali iz škole, otkrivali skrivena blaga, pobjeđivali lopove i dinosaure, spašavali izvanzemaljce, bacali čini, zaljubljivali se i bili nevjerojatno ljupko nestašni. Djetinjstvo koje smo proživljavali putem filmova bilo nam je jednako uzbudljivo i stvarno poput pravoga i mnogo smo se puta otada osvrnuli sa sjetom i velikim osmjehom na naslove koji su nas uveseljavali onda i danas.

  IMA JOŠ!
 • Objavljeno: 27.10.2014.

  Tko je rano počeo gledati horore zna – pola straha je u zvuku. Svaki je horor, pa i onaj najkrvaviji mnogo lakše pogledati sa stišanim zvukom, pogotovo onima koji su jako strašljivi. Engleski je jezik toliko prisutan da čak i oni rijetki koji za sebe kažu da ga ne govore, zapravo ga dosta razumiju. Kako je gledati horore na jeziku koji razumijemo slabo ili nikako? Isto, ali ono što takvi filmovi donose nije samo drukčiji jezik već i drukčije kulturno zaleđe čije se osobitosti znaju savršeno nastaviti na američku filmsku tradiciju.

  IMA JOŠ!
 • Objavljeno: 24.10.2014.

  Ne treba sumnjati da je velikoj popularnosti Momaka s Madisona itekako pridonijelo razdoblje u koje je smještena radnja. I premda smo skloni na prošla vremena gledati s velikom nostalgijom i blagonaklonošću, šezdesete kao da imaju posebno mjesto u ljudskoj svijesti. Bilo je to doba stvaranja kontrakulturnih pokreta, buđenja seksualnosti i rušenja društvenih tabua pa se danas na to razdoblje gleda kao na desetljeće obilježeno radikalnim i subverzivnim pokretima, stoga ne čudi što su filmaši nemali broj puta pokušali iznova kreirati taj period.

  IMA JOŠ!
 • Objavljeno: 21.10.2014.

  Najpoznatija japanska "kaiju" franšiza (kaiju = čudno stvorenje) svakako je serija filmova o čudovištu Godzilli. Japanci je izvorno zovu Gojira, a ona je "daikaiju", čudovište koje nije nalik ljudskoj vrsti. Premda nije jedino japansko filmsko čudovište gigantskih proporcija (snimljena je gomila filmova s beštijama sličnima Godzilli, poput Gamere ili Mechagodzille, ali i onih još čudnijih s ogromnim moljcima, troglavim aždajama ili samurajima), svakako je najmilije u japanskom narodu.

  IMA JOŠ!
 • Objavljeno: 18.10.2014.

  Zanosna Meksikanka Salma Hayek karijeru je započela u televizijskoj produkciji pa ju je tako u domovini proslavila popularna sapunica Teresa. Međutim, Salma je željela mnogo više pa se sredinom devedesetih zaputila u Hollywood, gdje joj priliku pruža osebujni redatelj u usponu Robert Rodriguez. Uskoro postaje često lice na kinoplatnima i naslovnicama magazina, a zapaženi su i njezini nastupi u televizijskim serijama 30 Rock i Ružna Betty. Prisjećamo se nekoliko filmskih naslova koje je teško zamisliti bez Salme Hayek!

  IMA JOŠ!
 • Objavljeno: 16.10.2014.

  Tim Robbins svoju je karijeru počeo na kazališnim daskama i u televizijskoj produkciji, a poznato ime postaje nakon sporedne uloge u popularnoj sportskoj komediji Bull Durham (1988.). Tijekom bogate karijere okušao se u gotovo svim filmskim žanrovima, surađivao je s velikim redateljskim imenima kao što su Robert Altman, Clint Eastwood, braća Coen i Steven Spielberg, a i sam je režirao nekoliko zapaženih filmova (Odlazak u smrt, Nezaustavljivi). U nastavku podsjećamo na neke od njegovih najboljih filmskih nastupa...

  IMA JOŠ!
 • Objavljeno: 15.10.2014.

  Dobar horor nije lako pronaći, a još ga je teže snimiti. No s novim tisućljećem naši su se apetiti za stravom povećali i danas se na malim ekranima u isto vrijeme prikazuje više horor serija nego ikada prije, a posebno je prisutan trend serija koje se temelje na slavnim horor filmovima. Vampiri, zombiji, vukodlaci, serijski ubojice, vještice i mnogi likovi iz bajki – u hororu danas ima zaista svega, i novoga i staroga, stoga vam otkrivamo najstrašnije likove s malih ekrana.

  IMA JOŠ!
 • Objavljeno: 13.10.2014.

  Prije 15 godina u kina je stigao Klub boraca, film Davida Finchera koji isprva nije postigao zapaženiji uspjeh, ali je tijekom godina posve zasluženo zaradio status modernoga klasika. Tim povodom probrali smo najzanimljivije filmove koji se bave medicinskim fenomenom podijeljene višestruke ličnosti. U takvim projektima, pored očekivano zanimljivog scenarija i redateljske vještine, uvjerljivosti najviše pridonosi dobar glumački odabir, a u filmovima koji slijede glumci su besprijekorno odradili svoj posao.

  IMA JOŠ!

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

Vjeruj u blagdanska čuda!

Objavljeno: 27.11.2014.

Ne moraš čekati blagdane da bi dobio poklon!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 52. Studeni 2014.