Amiši na filmu i televiziji

Žive bez televizije, no televizija ne može bez njih

Komentari

Piše: Siniša Paić
24.08.2013.

Amiši su kršćanska zajednica koja živi krajnje asketski, u svijetu bez telefona, filmova, televizije, interneta i ostalih blagodati suvremenog svijeta pa ne mogu ni znati što se o njima govori u filmovima i serijama. "Jadnici" ne znaju da su upravo oni glavni likovi nasilnoga trilera ili serije pune seksa, a popularne su i komedije u kojima se zezaju na njihov račun.

Svjedok (1985.)

Najpoznatiji film o amišima koji je "proslavio" ovu vjersku zajednicu. Glavni junak je policajac (Harrison Ford) koji štiti amiškog dječaka koji je svjedok ubojstva, te se zbližava i s njegovom majkom. Policajac dolazi iz modernog svijeta i navikao je na nasilje, pa dolazi do sukoba svjetova, ali i zabranjene ljubavi.


Kralj svih glavonja (1996.)

Komedija legendarne braće Farrelly, priča o kuglaču i muljatoru Royu (Woody Harrelson) koji otkriva talentiranog kuglača Ishmaela (Randy Quaid) koji mu može pomoći u zarađivanju. No postoji jedan problem – Ishmael je amiš koji ne želi ići na turnire, pa Roy dolazi u amiško selo, glumi da je jedan od njih i pokušava nagovoriti Ishmaela da se predomisli...


Sledge Hammer (1986. – 1988.)

Jedna epizoda ove kultne humoristične serije posvećena je amišima i predstavlja izravnu parodiju Svjedoka. Glavni junak je policajac Sledge koji obožava nasilje i zaljubljen je u svoj pištolj pa se nikako ne uklapa u miroljubivu amišku zajednicu, no svejedno će im dobro doći kao ispomoć u mužnji krava, gradnji kuća i obračunu sa zločincima.


Tiho svjetlo (2007.)

O amišima se ne snimaju samo komedije već i ozbiljne art-drame. Carlos Reygadas je za ovaj film dobio nagradu u Cannesu i Motovunu, a o čemu je riječ vidi se već u početnoj sceni izlaska sunca koja traje više od pet minuta, pa uz nju možete meditirati i moliti se poput pravih amiša - odnosno, u ovom slučaju menonita.


Banshee (2013. – )

Najnovija kriminalistička serija bavi se svjetovnim problemima policajaca i kriminalaca, no jedna od junakinja ove priče je i "posrnula djevojka" Rebecca (Lili Simmons) koju izbacuju iz amiške zajednice. Ipak, gledatelji će je sigurno prihvatiti jer voli šetati gola i prakticirati seks za jednu noć.

Gledajte:

Kralj svih glavonja
27.8.2013. u 11:10 (Cinemax)
28.8.2013. u 11:10 (Cinemax 2)

Odbjegli Amiš: Hrabri novi svijet
od 18.8.2013. u 22:00 (TLC)

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

B.net te vodi na Medvedgrad!

Objavljeno: 03.07.2015.

Obožavaš pomaknute filmove i uživanje u sedmoj umjetnosti na otvorenom – Fantastic Zagreb je i ove godine priredio spektakl na Medvedgradu!Želite sutra gledati ekskluzivnu projekciju kultnog horora Isijavanje? Pružamo vam priliku za osvajanje ulaznica, ali morate se malo potruditi.

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.