Amiši na filmu i televiziji

Žive bez televizije, no televizija ne može bez njih

Komentari

Piše: Siniša Paić
24.08.2013.

Amiši su kršćanska zajednica koja živi krajnje asketski, u svijetu bez telefona, filmova, televizije, interneta i ostalih blagodati suvremenog svijeta pa ne mogu ni znati što se o njima govori u filmovima i serijama. "Jadnici" ne znaju da su upravo oni glavni likovi nasilnoga trilera ili serije pune seksa, a popularne su i komedije u kojima se zezaju na njihov račun.

Svjedok (1985.)

Najpoznatiji film o amišima koji je "proslavio" ovu vjersku zajednicu. Glavni junak je policajac (Harrison Ford) koji štiti amiškog dječaka koji je svjedok ubojstva, te se zbližava i s njegovom majkom. Policajac dolazi iz modernog svijeta i navikao je na nasilje, pa dolazi do sukoba svjetova, ali i zabranjene ljubavi.


Kralj svih glavonja (1996.)

Komedija legendarne braće Farrelly, priča o kuglaču i muljatoru Royu (Woody Harrelson) koji otkriva talentiranog kuglača Ishmaela (Randy Quaid) koji mu može pomoći u zarađivanju. No postoji jedan problem – Ishmael je amiš koji ne želi ići na turnire, pa Roy dolazi u amiško selo, glumi da je jedan od njih i pokušava nagovoriti Ishmaela da se predomisli...


Sledge Hammer (1986. – 1988.)

Jedna epizoda ove kultne humoristične serije posvećena je amišima i predstavlja izravnu parodiju Svjedoka. Glavni junak je policajac Sledge koji obožava nasilje i zaljubljen je u svoj pištolj pa se nikako ne uklapa u miroljubivu amišku zajednicu, no svejedno će im dobro doći kao ispomoć u mužnji krava, gradnji kuća i obračunu sa zločincima.


Tiho svjetlo (2007.)

O amišima se ne snimaju samo komedije već i ozbiljne art-drame. Carlos Reygadas je za ovaj film dobio nagradu u Cannesu i Motovunu, a o čemu je riječ vidi se već u početnoj sceni izlaska sunca koja traje više od pet minuta, pa uz nju možete meditirati i moliti se poput pravih amiša - odnosno, u ovom slučaju menonita.


Banshee (2013. – )

Najnovija kriminalistička serija bavi se svjetovnim problemima policajaca i kriminalaca, no jedna od junakinja ove priče je i "posrnula djevojka" Rebecca (Lili Simmons) koju izbacuju iz amiške zajednice. Ipak, gledatelji će je sigurno prihvatiti jer voli šetati gola i prakticirati seks za jednu noć.

Gledajte:

Kralj svih glavonja
27.8.2013. u 11:10 (Cinemax)
28.8.2013. u 11:10 (Cinemax 2)

Odbjegli Amiš: Hrabri novi svijet
od 18.8.2013. u 22:00 (TLC)

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

Prvi ovogodišnji 3Dmag je stigao!

Objavljeno: 14.01.2015.

Kao i uvijek – 3Dmag donosi za svakog ponešto!Na bnet.hr i B.net  Facebook stranici u sklopu teme novog broja 3Dmaga pročitajte što nas sve očekuje u, kako stručnjaci kažu, najunosnijoj filmskoj godini u povijesti!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 54. Siječanj 2015.