Top 5 akcijskih heroina

Slabiji spol? Malo sutra!

Komentari

Piše: Marijan Brala
20.09.2011.

Osamdesetih su filmskim platnima vladali ultimativni muški akcijski junaci poput Schwarzeneggera i Stallonea. No u devedesetima su se spomenuti junaci umorili te ostarjeli, a zamjene u vidu Vina Diesela ili recentnog Jasona Momoe nisu se pokazale dostojnima. Zato su žene preuzele stvar u svoje ruke i kreirale neke od nezaboravnih celuloidnih akcijskih junakinja. Naime, u brojnim razgovorima s urednikom omiljenog nam portala često smo raspravljali o tome koju bismo akcijsku junakinju voljeli imati uza sebe kada stvari krenu po zlu. Odgovor dajemo u članku koji je pred vama i koji će definitivno dokazati da žene nisu nimalo slabiji spol.

5. Carrie-Anne Moss (Trinity)

Pametna odluka braće Wachowski da glavnu žensku ulogu povjere tada malo poznatoj Kanađanki Carrie-Anne Moss višestruko se isplatila – kada je Matrix postao globalni fenomen. Premda joj karijera nije krenula putem koji smo svi priželjkivali, Carrie-Anne zauvijek će u kolektivnoj svijesti svih geekova ostati zapamćena kao nevjerojatno gipka hakerica Trinity.

4. Angelina Jolie (Fox)

Slavna glumica, humanitarka i ljubiteljica zemalja regije, Angelina Jolie, jedina je trenutačna ženska zvijezda (barem dok ne stasa Zoe Saldana) koja može sama ponijeti teret visokobudžetnog akcijskog filma. Osim što dobro izgleda te je vrlo opasna, popularna Angie u podcijenjenoj zafrkanciji Tražen (nadarenog Timura Bekmambetova) u stanju je od isprva nepopravljivog šmokljana Jamesa McAvoya napraviti nezaustavljivi smrtonosni stroj.

3. Uma Thurman (Nevjesta)

Osveta je jelo koje se najbolje servira hladno, kaže stara klingonska poslovica. Mi bismo još dodali kako nema ništa gore od nasamarene žene. Što se događa kada Nevjesta željna osvete uzme katanu u ruke, najbolje znaju jakuze okupljene pod imenom Crazy 88 (nema ih toliko, ali zvuči cool) koje naša Nevjesta riješi svih mogućih udova. Quentin Tarantino je čekao da se njegova muza oporavi od poroda, a Uma Thurman mu je na najbolji mogući način potvrdila ukazano povjerenje. Nezaustavljiva Nevjesta u žutoj Bruce Lee trenirci te Kill Bill ostaju lijep podsjetnik na Tarantina koji se kasnije izgubio u vlastitoj pretencioznosti.

2. Linda Hamilton (Sarah Connor)

Linda Hamilton, nekadašnja supruga Jamesa Camerona, pojavila se u prvom Terminatoru i od prvotno bojažljivog curetka u nastavku se pretvorila u prekaljenog borca, što je i normalno za jednu majku budućeg vođe otpora. Premda se dokazala kao dostojna nasljednica Sigourney Weaver, kasnije nije ostvarila značajnije uloge – iako je njezin lik Sarah Connor dobio i vlastiti spin off u vidu televizijske serije. Također, ni njezin brak s Cameronom nije potrajao.

1. Sigourney Weaver (Ripley)

Ridley Scott predstavio je u svom napetom remek-djelu lik časnice Ripley (premda je uloga prvotno bila namijenjena muškarcu) i tako stvorio arhetipsku akcijsku heroinu. Sigourney Weaver četiri je puta susretala sluzavog izvanzemaljca, a posebno se pamti njezin energičan nastup u Cameronovu nastavku. Srećom, Weaver navodno neće sudjelovati u najavljenom, ali i potpuno nepotrebnom Scottovom prequelu Aliena.

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.