Top 5 filmova Ronalda Reagana

Bonus: TV šale o "anđelu" neoliberalizma

Komentari

Piše: Zvonimir Ribarić
06.03.2012.

U legendarnom predsjedniku SAD-a Ronaldu Reaganu protivnici i danas, osam godina nakon njegove smrti, vide samo slugu korporacija. Tako ga je Michael Moore u dokumentarcu Kapitalizam: Ljubavna priča identificirao kao zametak moderne financijske krize i uništavanja američkog radništva. Mi pak, "televizični" kakvi jesmo, u njemu prvenstveno vidimo prilično produktivnog glumca iz zlatnog doba Hollywooda te omiljenu temu šala u aktualnijim uracima. Jack Donaghy, bez ljutnje, molim.

5. Knute Rockne, All American (1940.)

Svaki veliki američki studio tridesetih godina uz top naslove imao je i B-produkciju jeftinijih, kraćih i manje promoviranih filmova koji su punili program kinodvorana diljem zemlje. Jedan od vladara B-filmova nakon potpisa ugovora s Warner Brosom 1937. godine postao je i Ronald Reagan, koji je u svega tri godine snimio 20 uradaka. Iz heterogene močvare jeftinoće Reagana je izdignula interpretacija Georgea Gippa, kultnoga igrača američkog nogometa tragično preminulog od upale pluća u 25. godini života, prema kojemu je Reagan do kraja života sačuvao nadimak "The Gipper". Posljednje Gippove filmske riječi "Win one for the Gipper" postale su politički slogan predsjedničke kampanje osamdesetih. Svega deset minuta duga Reaganova izvedba ostala je za povijest upamćena kao jedinstvena veza sporta, filma i politike.

4. She's Working Her Way Through College (1952.)

Ako ćemo se ravnati prema kriterijima artističke kvalitete i popularnosti, Reaganovi raniji filmovi The Hasty Heart (1949.) i Storm Warning (1951.) definitivno su zanimljiviji. No bez obzira na to, osim činjenice što imamo priliku gledati budućega predsjednika SAD-a u razigranom mjuziklu, pred nama je čista pobjeda šarene estetike površne slike američkih pedesetih – neopterećenih, pobjedničkih i mladenački poletnih. Reagan je dobio ulogu sredovječnog fakultetskog profesora koji se nalazi u neobičnom odnosu s bivšom burlesknom plesačicom (Virginia Mayo), ljepoticom koju je marokanski sultan tih godina prozvao "dokazom Božje egzistencije". Svakako dobar materijal za usporedbu negdašnje iluzije studentskog života sa suvremenijim "poševiti se" tinejdžerskim filmovima u stilu Američke pite.  

3. Bedtime for Bonzo (1951.)

U memoriju širokih masa Reagan je najsnažnije ušao ulogom profesora zainteresiranog za obaranje teze o nasljeđivanju moralnih karakteristika, koji radi toga posvaja čimpanzu Bonza ne bi li dokazao da je može naučiti ispravnom ponašanju. Unatoč solidnoj, laganoj komediji, riječ je o filmu koji nije bio Reaganov osobni favorit jer se pokazao kao inspiracija za razne rugalice koje su ga pratile kroz političku karijeru. Bonzo je bio istreniran za slušanje 500 naredbi što je izazivalo komentare kako je glumačkom izvedbom nadmašio Reagana, a Ramonesi su nakon predsjednikova posjeta njemačkome groblju na kojemu su sahranjeni i članovi SS-a, objavili pjesmu Bonzo Goes to Bitburg.

2. Kings Row (1942.)

Snimanje filma prema istoimenom knjiškom hitu Henryja Bellamanna odradio je uspješni Sam Wood, dokazani antikomunist i redatelj kojega je Groucho Marx etiketirao kao "fašista". Reaganov lik Drake u ovome uratku nije prošao najbolje – u rukama okrutnoga liječnika bespotrebno gubi obje noge. Kako bi što vjernije izveo prizor buđenja i trenutak spoznaje gubitka, Reagan se družio sa stvarnim invalidima što je uvjerljivo oslikala sjajna rečenica "Where's the rest of me?", prema kojoj je 1965. nazivao i autobiografiju. Posljedice ozbiljnije produkcije bile su i tri nominacije za Oscara, što se zasigurno ne bi dogodilo da prema važećim pravilima nije izbačeno uprizorenje izvornih situacija iz knjige koje su sugerirale incest, homoseksualnost, eutanaziju, nimfomaniju... Damn You Hays Code

1. The Killers (1964.)

Premda je glumio u čak 57 filmova, Reagan pravu popularnost stječe uspješnim vođenjem serije General Electric Theater od 1954. do 1962. godine. Nakon njezina završetka odlučio je još jednom se okušati u filmskome mediju, pa pristaje na ulogu kriminalca Jacka Browninga u uratku kreiranom prema istoimenoj kratkoj priči Ernesta Hemingwaya. Režiju je odradio Don Siegel, možda najbolji redatelj s kojim je Reagan ikada surađivao, tvorac originalne Invazije tjelokradica i pet uspješnica Clinta Eastwooda, među ostalima i filma Prljavi Harry. Trebao je ovo biti prvi film u povijesti snimljen samo za TV, ali je zbog suviše nasilja plan propao. Dakako, doprinio je tome i sam Reagan efektnim šamarom upućenim Angie Dickinson. Zbog spornog šamara, kvalitetnog redatelja i činjenice da je ovo Reaganov posljednji i ujedno jedini film u kojemu glumi negativca, uz to što se iste godine počinje ozbiljno baviti politikom, The Killers je pobjednik. 

A sad malo novijih TV zezancija na Reaganov račun

Prikraćeni: Justice is Blind (2004.)

Na suđenju Georgeu Bluthu zbog kreativnog igranja financijama u stilu pravog burzovnog "bika" Reaganovih osamdesetih, sudnica je ukrašena slikama predsjednika SAD-a, a jedini vidljivi su kultni republikanci – tata i sin Bush, Nixon i naravno Ronald Reagan.

Televizijska posla: Reaganing (2010.)

Jack Donaghy, uspješni menadžer GE-a i NBC-a, žestoko podržava Reaganovu ostavštinu. U epizodi Ludachristmas izražava divljenje blago retardiranom bratu Liz Lemon jer je u njegovoj glavi predsjednik još uvijek Reagan (You lucky bastard!), dok je tzv. reaganing, fenomen uspješnosti bez greške, dobio i odgovarajući humoristični tretman u posebnoj epizodi.

Chuck: Chuck Versus the First Date (2008.)

Pukovnik John Casey, taj vjerni čuvar smotanoga Chucka i ljubitelj dobrog komada oružja, iz kuće ne izlazi bez pogleda na Reaganov portret premda mu i zapovjednica poručuje "Casey, osamdesete su završile!".

Simpsoni: Bart-Mangled Banner (2004.)

Kad se Simpsoni slučajno pokažu kao mrzitelji Amerike, pravo mjesto za preodgoj je Ronald Reagan Reeducation Center smješten u prostoru bivšega zatvora Alcatraz i sa zanimljivim "gostima" u ćelijama: Michaelom Mooreom, Billom Clintonom te lutkom Elmo iz Ulice Sezam!

Teorija velikog praska: The Rhinitis Revelation (2011.)

Mary Cooper, ultrareligiozna Sheldonova majka, očito vjeruje u još pokojeg boga osim kršćanskog – na izletu s geekovima odlazi u muzej ne bi li se zahvalila Reaganovoj voštanoj figuri na služenju zemlji! Kennedy, Roosevelt – sve sami amateri za pravoga republikanca.

Gledajte:

Odabrao Đelo H.: Reagan 2/2
09.03.2012. u 20:10 (HTV 1)

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.