Top 5 glumaca koji su obilježili 2011. godinu

Imena koja ćemo susretati sve češće

Komentari

Piše: Denis Vukoja
29.12.2011.

Možda neće dobiti Oscare na predstojećoj dodjeli, a neki od njih vjerojatno neće biti ni nominirani, no glumci i glumice koje smo odabrali definitivno su svojim ulogama obilježili 2011. godinu i posve sigurno ćemo ih u budućnosti (ako bude pravde i malo sreće) često gledati u najzanimljivijim filmskim projektima. Neki od njih su i ranije najavili potencijalno velike karijere, a u godini koja je na izmaku definitivno su ostvarili zapažene uloge i dali konačnu potvrdu svojih zavidnih glumačkih talenata.

1. Ryan Gosling

Gosling je jedan od onih američkih klinaca koji je karijeru započeo u Mickey Mouse Clubu (mada nam je nekako nevjerojatno da je Ryan bio u ekipi s Britney Spears i Christinom Aguilerom), a nakon niza televizijskih nastupa već je prvim filmskim ulogama (sjajnom ulogom mladića židovskog podrijetla koji postaje skinhead u filmu The Believer) pokazao da je Hollywood dobio velikog glumca. No pored glumačkog talenta Gosling je očito nadaren i za pametno biranje uloga, pa je tijekom godina nanizao nastupe u zanimljivim filmovima uglavnom nezavisne produkcije, koji možda i nisu bili veliki hitovi, ali su svakako skrenuli pažnju na njega. Pažljivo je nastavio birati svoje projekte, a nakon nominacije za Oscara za film Half Nelson (glumi srednjoškolskog profesora koji je ujedno i ovisnik o narkoticima) upravo je on inzistirao da redatelj njegova novog projekta Drive bude sjajni danski filmaš Nicolas Winding Refn.

Drive je na kraju ušao u izbor najboljih filmova godine, a pored njega je Gosling nastupio u Clooneyjevom The Ides of March te u romantičnoj komediji Crazy, Stupid, Love, u kojoj pokazuje svoje isklesane trbušne mišiće. Trenutačno radi na četiri nova projekta i niti jedan ne spada u tipični holivudski mainstream, što pokazuje da mu je još uvijek više stalo do toga u kakvom filmu glumi nego koliko će nula krasiti njegov honorar. Dva od četiri filma režiraju ponajbolji suvremeni redatelji, spomenuti Refn te Terrence Malick. Sean Penn konačno može u mirovinu jer je Hollywood našao dostojnu zamjenu za njega.

2. Michael Fassbender

Fassbender je rođen u Njemačkoj, ali je veći dio života proveo u Irskoj te danas jednako dobro govori engleski i njemački. Poput većine na ovoj listi, zanat je pekao na televiziji (bio je član glumačkog ansambla epske Spielbergove serije Združena braća), a prvu je filmsku ulogu ostvario u hitu 300. No svi su ga zapazili tek 2008. godine u filmu Hunger, u kojemu je tumačio pripadnika IRA-e koji štrajka glađu do smrti. Potom su slijedili Nemilosrdni gadovi Quentina Tarantina, ali tek za 2011. se može reći kako je bila njegova godina.

Snimio je pet filmova od kojih bismo izdvojili vrlo dobar reboot X-Mena First Class, Haywire Stevena Soderbergha te Shame na kojem je opet surađivao s redateljem filma Hunger, Steveom McQueenom, inače uglednim fotografom. Dogodine ga gledamo u Scottovom Prometheusu, a za 2013. je najavljena nova suradnja sa McQueenom na filmu Twelve Years a Slave, u kojemu će nastupiti s Bradom Pittom.

3. Emma Stone

Mlađahna Emma Stone također je od rane dobi u glumačkim vodama, ali je do tinejdžerske dobi nastupala isključivo u kazalištu. Potom je gostovala na televiziji u serijama tipa Malcolm u sredini, uz manje uloge u filmskim hitovima poput Superbada. Ključni naslovi u njezinoj karijeri su Dobrodošli u zemlju zombija iz 2009. te prošlogodišnji tinejdžerski hit Easy A, u kojemu je Emma tumačila glavnu ulogu. Ti su joj naslovi donijeli brojne naslovnice u magazinima, no ona se nije time zadovoljila te je u protekloj godini nastupila u tri zapažena filma.

Radilo se o manjoj ulozi u filmu Friends With Benefits, uz Goslinga je glumila u Crazy, Stupid, Love te odigrala ulogu u velikom hitu i jednom od glavnih kandidata za Zlatne globuse, drami Tajni život kućnih pomoćnica. Njezino je ime povezano i s četiri nadolazeća projekta koji se nalaze u različitim produkcijskim fazama, a među njima su novi Spider-Man te film Gangster Squad redatelja Rubena Fleischera (Dobro došli u zemlju zombija) u kojemu su joj, između ostalih, partneri Sean Penn i Ryan Gosling, što samo potvrđuje da Stone nije zvjezdica sa samo jednim bljeskom.

4./5. Rooney Mara i Noomi Rapace

Za karijere ovih dviju glumica najzaslužniji je pokojni švedski hit pisac Stieg Larsson. Naime, švedska glumica Noomi Rapace (koja svoj netipičan skandinavski izgled duguje ocu, španjolskom majstoru flamenca) proslavila se upravo glavnom ulogom u švedskoj filmskoj trilogiji Millenium, snimljenoj prema Larssonovim romanima, dok je Rooney Mara dobila glavnu ulogu u holivudskoj ekranizaciji čiju režiju potpisuje David Fincher. Rapace trenutačno imamo priliku gledati kao glavnu žensku ulogu u nastavku kino hita Sherlock Holmes, a dogodine u kina stiže prequel Aliena, koji pod naslovom Prometheus ponovno režira Ridley Scott. Također glumi glavnu žensku ulogu u novome filmu Briana De Palme Passion, dok bi 2013. trebala izaći nova verzija Dracule u kojoj glumi pored Judea Lawa.

Rooney Mara pak trenutačno igra u Fincherovoj adaptaciji prvog Larssonova romana te je očekuju još dva nastavka, a upravo joj je Fincher, nakon niza televizijskih nastupa, dao prvu pravu priliku u svojoj Društvenoj mreži prošle godine. U budućnosti je očekuje i spomenuti novi projekt Terrencea Malicka, u kojemu će Mara nastupiti uz Malickovu uobičajenu zvjezdanu postavu – Christiana Balea, Cate Blanchett i Ryana Goslinga.

Rooney Mara

Trenutna ocjena: 60%

(2 glasa)

Ryan Gosling

Trenutna ocjena: 100%

(1 glas)

Michael Fassbender

Trenutna ocjena: 0%

(0 glasova)

Emma Stone

Trenutna ocjena: 0%

(0 glasova)

Noomi Rapace

Trenutna ocjena: 0%

(0 glasova)

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

B.net te vodi na Medvedgrad!

Objavljeno: 03.07.2015.

Obožavaš pomaknute filmove i uživanje u sedmoj umjetnosti na otvorenom – Fantastic Zagreb je i ove godine priredio spektakl na Medvedgradu!Želite sutra gledati ekskluzivnu projekciju kultnog horora Isijavanje? Pružamo vam priliku za osvajanje ulaznica, ali morate se malo potruditi.

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.