Top 5 najgorih filmova 2012.

Naslovi kojih bi se trebali sramiti i njihovi autori

7 komentara

Piše: Denis Vukoja
29.12.2012.

Slagati liste najgorih prilično je nezahvalno jer postoji toliko očajnih filmova da je teško probrati najgore od njih. K tome, dobar dio tih gluposti uspije se i izbjeći, a opet kako usporediti loš film na koji su autori potrošili desetke ili stotine milijuna dolara s lošim filmom B-produkcije? Da ne pričamo o predvidljivosti jer posljednjih je godina dovoljno uzeti bilo koji film Eddieja Murphyja, Adama Sandlera, bilo koji dio serijala Sumrak ili bilo koju romantičnu komediju Jennifer Aniston, i ne možete pogriješiti. Ipak, nekoga moramo odabrati pa smo birali isključivo filmove koji su se prikazivali u kinima. Slijede najgori.

1. Glup, gluplji, najgluplji

Već je najava za ovaj film dala naslutiti da se radi o katastrofi neviđenih razmjera, ali kako ga potpisuju nekadašnje lučonoše zahodskog humora braća Farrelly (Glup i gluplji, Svi su ludi za Mary), mislili smo da postoje barem minimalne šanse za solidnu zabavu. Naime, oni već dugo nisu u formi, ali nikada nisu snimili loš film jer koliko god podbacili, uvijek su isporučili relativno gledljiv i zabavan naslov. A što se dogodilo s ovim filmom, ostat će vječna tajna. Angažirali su legende zlatnoga doba američke komedije i u pokušaju da ih predstave novim generacijama, isporučili bolno neduhovit film čije gledanje izaziva jedan jedini osjećaju – krajnju nelagodu. Komedija koja nema ni jednu duhovitu scenu ne samo da je dno njihove karijere, već i jedan od lošijih filmova posljednjih desetljeća.2. Battleship

Nekada smo morali trpjeti scene u kojima filmski junaci koriste određene proizvode u svrhu tzv. product placementa (zbog čega je i Bond postao pivopija), ali tijekom posljednjih godina moramo trpjeti cijele filmove posvećene promociji nekog proizvoda. To za sada najviše rade predstavnici industrije igračaka, koji svako malo izbace neki film prema popularnoj liniji igračaka (G.I. Joe, Transformers), a jedan od takvih projekata je i ovaj film temeljen na igri potapanja brodova. S obzirom na to da je riječ o jednostavnoj igri, ne čudi što smo dobili i jednostavan film. Da ne kažem priprost. Naravno, očekivati nešto od ovoga filma bila je naša greška, ali s obzirom na to da se u redateljskom stolcu našao Peter Berg, glumac koji se dobro snašao u ulozi redatelja, a potpisuje i sjajnu seriju Friday Night Lights, nadali smo se barem pristojnoj zabavi. Da ne govorimo o vrlo solidnoj glumačkoj ekipi, koju predvodi uvijek gledljiv Liam Neeson. E pa za njega to više ne vrijedi, jer je ova megalomanska produkcija, vrijedna 200 milijuna dolara, uvredljivo loša i glupa.

3. Alex Cross

Nedavno objavljeni Forbesov popis najuspješnijih književnika u godini za nama na prvo je mjesto stavio pisca krimića Jamesa Pattersona, a tako je bilo i nekih prethodnih godina. To što mnogi kritičari, ali i njegovi kolege ističu kako je riječ o jednom od najgorih živućih pisaca, nije spriječilo ovog hiperproduktivnog autora da 2012. namlati 94 milijuna dolara, ostavivši na drugome mjestu kralja horora Stephena Kinga. Najpoznatiji Pattersonov literarni junak je Alex Cross, detektiv i psiholog kojega je sjajno odigrao Morgan Freeman u dva solidna naslova. Sada je u Crossovo odijelo uskočio Opri i Americi omiljeni, a kod nas nepoznati Tyler Perry poželjevši snimiti reboot. Film potpisuje rutiner Rob Cohen, a njegova verzija je dosadna, s predvidljivom pričom snimljenom poput kakvog televizijskog filma i lišenom bilo kakve napetosti. Jedino što sam željno očekivao gledajući ovaj film – bila je odjavna špica.

4. Abraham Lincoln, ubojica vampira

Zaluđenost mash up romanima najbolje je iskoristio Seth Grahame-Smith čiji su spojevi Ponosa i predrasuda i zombija, te Lincolna i vampira naišli na dobar odaziv publike (no kritika mu nije bila sklona). Jedan od tih romana dočekao je i svoju ekranizaciju, a od filma koji donosi premisu kako je Lincoln bio ubojica vampira, također nije uputno previše toga očekivati. Međutim, kad znate da na projektu surađuju veliki Tim Burton i rusko-kazahstanski majstor spektakla Timur Bekmambetov, naivno se nadate da bi rezultat mogao biti lud onoliko koliko zvuči. Nažalost, nije. Izgleda poput većine holivudskih promašaja u kojima se akcija izmjenjuje nepovezano s logikom i pričom, a specijalni efekti su sami sebi svrha. Nekom drugom bismo ovakav film i oprostili, ali umiješanom dvojcu ne možemo. Uostalom, već je zabrinjavajuće to što Tim Burton dugih sedam godina nije isporučio dobar film.

5. Čudesni Spider-Man

Svega nekoliko godina nakon komercijalno iznimno uspješne i kvalitetom vrlo dobre trilogije Sama Raimija uslijedio je reboot tog serijala, što je rekordno brzo čak i za Hollywood i uvjete koji ondje vladaju. Novo izdanje zadovoljavajuće je prošlo u kinima (s prilično raskošnim budžetom od 230 milijuna dolara, film je zaradio gotovo pola milijarde dolara) pa je već najavljen i nastavak, a nepravedno je proglasiti ga lošim jer sa zanatske strane ovaj naslov to zapravo i nije. S obzirom na to da se reboota prihvatio izvrsni Marc Webb (autor ponajbolje romantične komedije novoga milenija, 500 dana ljubavi), očekivalo se nešto više od pukog ponavljanja poznate priče, no film ne donosi nikakve novine te nimalo ne opravdava reboot. Što je najgore, početak filma je solidan, ali ubrzo postaje razvodnjen i dosadan pa zahtijeva priličan napor da ga privedete kraju. A kad završi, jedina pitanja koja ostaju visjeti u zraku su: zašto i čemu? Zvučalo je posve nepotrebno i prilikom najave projekta, a jednako nepotrebno izgleda i nakon gledanja filma.

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.