Top 5 najgorih serija 2011. godine

Gledate ih na vlastitu odgovornost

Komentari

Piše: Krešimir Vinšćak
19.12.2011.

Nije baš jednostavno izdvojiti najgore televizijske uratke. Ima li se smisla baviti opskurnim serijicama za koje su rijetki čuli ili je bolje listu popuniti razvikanim promašajima? Kvalitetnije serije uglavnom privlače mnogo više pozornosti, što vas motivira da im date šansu, dok one lošije nerijetko prođu ispod radara, nezamijećene. Ova lista ni u kom slučaju neće biti sistematična niti potpuna. No naslov "Deset najgorih ili najpopularnijih loših serija koje smo gledali 2011. godine" nije nimalo praktičan, a ni zvučan. Konačni izbor vjerojatno je svojevrsni kompromis čiji je zajednički nazivnik – ovo nisu dobre televizijske serije.

Također, sve navedene serije su novijeg datuma, premijerno prikazane ove godine. Lako bismo mogli izdvojiti neke loše sezone dobrih serija – primjerice U uredu, Dextera ili Živih mrtvaca – no, realno, i takvi su svjetlosnim godinama ispred primjera koji slijede. Zajedno sa starijim stvarima koje nikad nisu bile naročito dobre, ali posjeduju određenu neambicioznu pouzdanost, poput serijala CSI ili Dva i pol muškarca.

5. The Playboy Club

Iz nekog razloga jedan od ovojesenskih televizijskih trendova jest kopiranje jednog od najboljih televizijskih uradaka današnjice, serije koja iz aspekta gledanosti nije naročito uspješna: Momaka s Madisona. The Playboy Club prilično je očita kopija ove nagrađivane serije, no njezin najveći problem je Eddie Cibrian, glumac koji bi trebao biti Playboyev Jon Hamm, odnosno Don Draper, ali nema ni "k" od karizme Hammova Drapera. Ostalo? "Kartonski" likovi, scenarij "bez sluha" te autori koji su u potpunoj zabludi kad misle da ženske likove uspijevaju prezentirati kao emancipirane i snažne. To su šezdesete, ovo je seksistički Playboy. Nemojmo se zavaravati. Jedino što ovu seriju iskupljuje jest produkcijski dizajn – The Playboy Club barem izgleda lijepo poput njegova glavnog ženskog lika, Amber Heard.

4. Charlijevi anđeli

Charlijevi anđeli su na televizijski program došli zato da popune kvotu remakeova, koja očito mora biti ispunjena svake televizijske sezone. Jer zašto bi se inače itko upuštao u remake nečeg što već ima svoj nedavni remake? Filmski, doduše. Ali što točno novo i originalno može ponuditi ova inkarnacija triju lijepih agentica koje šutaju dupad u visokim štiklama? "Novo" jest to što autori ove likove uzimaju ozbiljno, što na kraju ispada komično. Uostalom, sama serija ekspresno je povučena s rasporeda nakon samo četiri emitirane epizode.

3. Whitney

Mlada stand-up komičarka Whitney Cummings ove je jeseni (su)kreirala čak dva sitcomaWhitney i 2 Broke Girls, od kojih je potonji osjetno bolji televizijski primjerak, s dva simpatična lika u sredini, ali i tonu lijenih stereotipnih karikatura oko njih. Nakon pilota, Cummings je 2 Broke Girls prepustila bivšem scenaristu Seksa i grada, Michaelu Patricku Kingu, te nastavila raditi na sitcomu Whitney, u kojem ima i naslovnu ulogu. No, jedino što Cummings (inače prilično dobra komičarka) ovime uspijeva dokazati jest da je stand-up materijal nemoguće samo tako "prevesti" u scenarij za televizijsku seriju. Premda u svoj sitcom prenosi svoj sirov, vulgaran i izravan stand-up stil, ovdje to djeluje bolno isforsirano, izlizano i nimalo smiješno.

2. I Hate My Teenage Daughter

Ako ste roditelj, po mogućnosti tinejdžerske djevojčice, možda ne bi bilo najpametnije upuštati se u gledanje sitcoma I Hate My Teenage Daughter, koji na male ekrane vraća Jaime Pressly. Isto vrijedi ako ne podnosite razmaženu televizijsku djecu i njihove nesposobne roditelje bez kičme i bilo kakvih pedagoških sposobnosti. U apsolutno užasnom, iritantnom i odbojnom konceptu, serija prati dvije samohrane majke koje "odgajaju" 15-godišnjakinje pretjerano izražene seksualnosti, koje vode glavnu riječ u njihovim domovima. Na kraju epizode serija obično servira slatkasti i pomirljivi trenutak između mladih balavica i njihovih patetičnih majki, što još više naglašava cjelokupni klišej te djeluje neuvjerljivo i odbojno. Ono što je najtužnije, Jamie Pressly je zbilja dobra humoristična glumica, dobitnica Emmyja za ulogu u komediji Zovem se Earl. I zaslužuje više od… ovog.

1. Last Man Standing

Tim Allen se nakon nekih desetak godina vratio na televiziju sitcomom Last Man Standing, iako nikome nije naročito nedostajao. Voljeli ga ili ne, Allen je pouzdana i prepoznatljiva televizijska zvijezda, a za sobom će dovući dovoljno brojnu publiku da ovo (najvjerojatnije) bude jedina serija s popisa koja neće biti otkazana do proljeća iduće godine. Allenov lik zapeo je u devedesetima, zajedno s Timom "The Tool Manom", kojega je glumio tijekom devedesetih u sitcomu Sam svoj majstor. On je muževan. Zna promijeniti gumu. Zna s alatima. Ne razumije žene. Zbunjuje ga nova tehnologija, ne zna što je Glee, ne želi da njegova supruga radi. Homofob i ksenofob. Posljednji pripadnik izumrle vrste "pravih muškarčina"TM. On i njegova serija relikt su nekog davnog televizijskog doba, izuzetno patrijarhalnih humorističnih serija. Kad bi barem tamo i ostali…

The Playboy Club

Trenutna ocjena: 0%

(0 glasova)

Charlijevi anđeli

Trenutna ocjena: 0%

(0 glasova)

Whitney

Trenutna ocjena: 0%

(0 glasova)

I Hate My Teenage Daughter

Trenutna ocjena: 0%

(0 glasova)

Last Man Standing

Trenutna ocjena: 0%

(0 glasova)

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.