Top 5 najseksi Sherlocka Holmesa

Najdojmljivija utjelovljenja legendarnog detektiva

Komentari

Piše: Mihaela Marija Perković
26.03.2012.

Detektiv koji živi sa svojim prijateljem dr. Watsonom u ulici Baker 221b i koji rješava i najzamršenije slučajeve koristeći logiku i forenziku u doba kad je forenzika još u povojima, zaluđuje čitatelje i gledatelje već preko stotinu godina. Prvi film koji ga tematizira pojavio se davne 1900. godine, a u mnogobrojnim filmovima i serijama u Holmesovim cipelama našao se cijeli niz poznatih glumaca, među kojima su Michael Caine, Christopher Plummer, Peter O' Toole, John Cleese, Jonathan Pryce, Peter Cushing i Charlton Heston. Mi vam donosimo izbor najseksi glumaca koji su ovjekovječili njegov lik.

Sherlocka Holmesa je 1887. godine stvorio škotski autor i liječnik sir Arthur Conan Doyle kojemu je u jednome trenutku njegov lik toliko dozlogrdio, da ga je ubio. Međutim, pod pritiskom javnosti, opet ga je vratio na stranice novina. Holmes se pod Doyleovim perom pojavio u ukupno četiri romana i 56 kratkih priča, a osim što je jedan od naslavnijih književnih likova, nalazi se u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najportretiraniji filmski lik.

5. Sir Roger Moore

Ako se pitate je li moguće da vam se svidi Sherlock Holmes u izvedbi glumca koji vam se urezao u pamćenje kao James Bond, to je u redu. Ipak je Moore glumac koji je najduže – 12 godina – proveo kao uglađeni britanski tajni agent. No, mi vam ipak nećemo dati odgovor na to pitanje, morat ćete pogledati izvrsni Sherlock Holmes in New York (1976.). Međutim, da je mlađahni Moore vrlo seksi detektiv – to vam jamčimo! Ljubavna potka u filmskoj radnji neće odmoći, a uzbuđenju će pridonijeti i otmica dame te potraga za zlatom (i ne, nismo pomiješali filmove). Usput, sina za kojega Holmes nije znao, u ovome filmu glumi Mooreov sin Geoffrey Moore.

Sherlock Holmes in New York

4. Basil Rathbone

Basil Rathbone je čovjek čije su lice, stas i glas obilježili lik Sherlocka Holmesa za sve koji su ga gledali i slušali između dva svjetska rata, a i nešto kasnije. Ovaj južnoafrički glumac učinio je Holmesa šarmantno ozbiljnim, dok je Holmes njemu zauzvrat postao i ostao najpoznatija uloga u životu. Rathbone je slavnoga detektiva odigrao u čak četrnaest filmova, snimljenih u svega deset godina (1939.–1949.) te mu posudio glas u radijskoj seriji koja se emitirala usporedo s filmovima. Seksipilu njegova Holmesa sigurno je doprinijela činjenica da je prije njega glumio većinom negativce, poput sir Guya od Gisbornea u Avanturama Robina Hooda.

3. Jeremy Brett

Britanac Jeremy Brett je najvjernije utjelovio pronicljivog i problematičnog detektiva. Brett je izvrsnom glumom, odmjerenošću i kanaliziranjem unutarnje napetosti u ponekad prekinuti, često živčani pokret stvorio Holmesa koji je istodobno toliko vjeran literarnom modelu – katkad mrzovoljan, depresivan i nadrogiran, katkad živahan, usredotočen i savršeno priseban, te uvijek genijalan i opsesivan – a toliko njegov, da je teško zamisliti da bi Holmes mogao izgledati ili biti drukčiji nego onakav kakvim ga je Brett dočarao. Inače, ovaj je britanski glumac izjavio kako mu je to bila najteža uloga u karijeri, teža od Hamleta i Macbetha, a cilj mu je bio biti najbolji Holmes ikada. Kako bi to ostvario, uvijek je na setu sa sobom imao Baker Street File, dosje od 77 stranica u kojemu su bili skupljeni svi podaci o Holmesovim navikama i manirizmima. I Jeremy Brett je Holmesa glumio deset godina, od 1984. do 1994., pojavivši se u 41 epizodi TV serije Avanture Sherlocka Holmesa.

2. Robert Downey, Jr.

Američki bad boy Robert Downey, Jr. je najfriškiji Sherlock Holmes, kojega smo imali prilike gledati u Sherlocku Holmesu (2009.) i u Sherlock Holmesu: Igra sjena (2011). Downey genijalnog detektiva igra s velikom dozom dječje razigranosti i živosti, dok mračnu stranu Holmesa pretvara u čistu maničnost. No, akcijom ispunjeni filmovi Guya Ritchieja ni ne dopuštaju dovoljno predaha za depresiju glavnoga lika, pa je tako Downeyjev Holmes puno sretniji nego što ijedan Holmes ima pravo biti. Međutim, stalna akcija, zajedno s vragolastim dječačkim šarmom, samoga glumca čine vrlo, vrlo vrućim.

1. Rupert Everett

Englez kojeg svi pamte kao Madonninog gay frenda u filmu Neka druga ljubav, a rijetko tko ga se ne sjeća iz romantične komedije Moj dečko se ženi u kojoj je isto bio Juliji Roberts. No, mi ga pamtimo zato što je prema njemu nacrtan Dylan Dog te kao savršeno seksi utjelovljenje Sherlocka Holmesa – arogantnog, pronicljivog, vrckavog, zajedljivog i pomalo zastrašujućeg. I naravno, taaaaaako zgodnog. Everett ga je glumio u BBC-jevom filmu Sherlock Holmes i slučaj svilene čarape (2004.), čija se radnja temelji na originalnoj priči, premda sam scenarij sadrži dijelove originalnih dijaloga iz djela sir Conana Doylea. Odigravši ga "dekadentno i elegantno" kako je to odlično opisala kritičarka Marilyn Stasio, Everett je svome Holmesu zaradio titulu najseksi Sherlocka Holmesa.

Gledajte:

Sherlock Holmes
26.03.2012. u 14:20 (HBO)

Sherlock Holmes i slučaj svilene čarape
26.03.2012. u 21:45 (Fox Crime)

The Search for Sherlock Holmes
30.03.2012. u 15:00 i 23:00 (Viasat History)

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.