Top 5 retro filmova o dinosaurima

Nezaobilazna karika u evoluciji filmske industrije

Komentari

Piše: Eduard Markešić
29.02.2012.

Djeca odrasla u sedamdesetima i osamdesetima vjerojatno se rado sjećaju jednog od filmova iz serijala o Sinbadu, Sedam Sinbadovih putovanja, u kojemu se on susreće sa smiješno napravljenim kiklopom, ako ćemo promatrati iz današnje perspektive. U stilu tog kiklopa bila su i ostala filmska stvorenja životinjskoga svijeta pa i dinosauri, koje bi oni Spielbergovi smatrali igračkom. Unatoč tomu što danas s podsmijehom gledamo na njih, oni su bili nezaobilazna karika filmske industrije u evoluciji ka dinosaurima koji će nas plašiti u Jurskom parku i kasnije. Odajemo im počast jednom toplom preporukom.

5. Lost Continent

Neka vas ne obeshrabri loša ocjena na IMDb-u (tek 2,7), radi se o... OK, premda se film ne može nazvati remek-djelom, kao ni dinosauri, sigurno će vas privući informacija da u njemu glumi Acquanetta, koju su još nazivali Venecuelanski vulkan! Riječ je o glumici koja se pojavila u desetak filmova B-produkcije, među kojima su Tarzan i žena leopard te Lost Continent. U potonjem, spasilački tim mora vratiti raketu koja je pala negdje u Pacifik. No, nailaze na misteriozni otok gdje ih naravno, osim djevojke s otoka, čekaju dinosauri i još pokoja zvjerka.

4. The Valley of Gwangi

Pogledajte samo ovu epsku bitku dinosaura! Tako se to radilo 1969. godine. Autor specijalnih efekata bio je Ray Harryhausen, koji je bio odgovoran i za kiklopa u Sinbadu, jasno je to i iz scene borbe koju smo priložili. Rayiza sebe ima zanimljivu karijeru i nezanemarivi utjecaj na filmsku industriju. Film je avanturistički znanstveno-fantastični vestern u kojemu kauboj T.J. želi u zabranjenoj dolini uloviti maloga dinosaura...

3. Planet of Dinosaurs

Ovaj trailer bih mogao gledati ponovno i ponovno i ponovno. Jasno je da bismo ga danas bez previše razmišljanja svrstali u trash kategoriju, ali možda će tako biti i s današnjim trailerima za tridesetak i više godina. Planet je priča o svemirskome brodu koji uslijed kvara slijeće na nepoznati planet, gdje se naravno nalaze gladni i ljuti dinosauri! Epska rečenica iz trailera: "Ten ton Titans of terror!"

2. When Dinosaurs Ruled the Earth

Još jedno remek-djelo iz sedamdesetih, priča je o vremenu u kojemu čovjek i dinosaur žive jedan uz drugoga u neprestanoj borbi! I s dosta djevojaka u bikinijima, koje vrište i bježe od ovih golemih, gladnih životinja. Glavnu ulogu tumačila je Victoria Vetri koju ste mogli vidjeti i kao Playboy Playmate djevojku u rujnu 1967. pod imenom Angela Dorian. Ovih dana vrijeme provodi u – zatvoru. I to jer je pucala u supruga, ali to je druga priča. Film je radila filmska kuća Hammer koja je imala još nekoliko pećinskih filmova – One Million Years B.C., Slave Girls, Creatures the World Forgot...

1. The Lost World

Legendarni film snimljen prema priči Arthura Conana Doylea, ocijenjen je visokom sedmicom na IMDb-u, a radi se vjerojatno o jednom od prvih filmova u kojima dinosauri igraju ključnu ulogu. Klasična je to priča o zemlji u kojoj prapovijesne životinje još uvijek žive. Godine 1960. snimljena je nova verzija u kojoj možete vidjeti impresivnu borbu između Tutisasaurusa i Gatorsaurusa!

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.