Top 5 uloga Piercea Brosnana

Od Jamesa Bonda do zvijezda

Komentari

Piše: Mihaela Marija Perković
29.03.2012.

Pierce Brosnan je simpatični Irac koji se probio ulogom Remingtona Steelea u istoimenoj TV seriji osamdesetih godina prošloga stoljeća. No proslavila ga je uloga Jamesa Bonda kojega je uspješno utjelovio četiri puta, a svi njegovi filmovi o tom tajnom agentu vrlo su dobro zarađivali. Prema Brosnanu je nacrtan lik u videoigri Nightfire, dok je dvije godine poslije u igri Everything or Nothing posudio glas liku Jamesa Bonda. Brosnana smo imali prilike gledati i u komičnim sporednim ulogama – kao drugog muškarca u filmu Tatica u suknji, profesora u Mars napada! te jednog od mogućih očeva u hitu Mamma Mia! Bio je zanimljiv Robinson Crusoe, a nije bio loš ni u Danteovom vrhu.

5. Afera Thomasa Crowna (1999.)

Afera Thomasa Crowna je remake istoimenoga filma iz 1968. godine u kojemu je glavnoga lika, Thomasa Crowna, tumačio Steve McQueen, a Brosnan ga je u ulozi profesionalnog lopova iz visokog društva nadmašio. Istražiteljicu osiguravajućeg društva koja lovi i voli lopova Crowna, glumi Renee Russo, a film fanovima izvornika namiguje kada se Faye Dunaway pojavi u ulozi Crownove psihijatrice. Ona je, naime, bila partnerica Stevea McQueena u originalu. Afera Thomasa Crowna je bio prvi veliki projekt tvrtke Irish Dreamtime koju je Brosnan osnovao 1996. godine, no koliko god ovaj irski glumac u njemu bio dobar, teško je, gledajući izuzetno seksi Crowna, ne sjetiti se Brosnanova jednako privlačnoga Bonda.

4. Pisac iz sjene (2010.)

Odličan politički triler Romana Polanskog u kojemu Pierce Brosnan glumi britanskoga premijera čije memoare piše pisac iz sjene (Ewan McGregor). To, naravno, nije bezopasan posao jer svaki političar ima neku tajnu, a kad je taj političar nekadašnji britanski premijer, u igri su i međunarodni odnosi te razne intrige. Kao predložak za film poslužio je istoimeni bestseler Roberta Harrisa. Niz nominacija za filmske nagrade sasvim je zaslužen, a Brosnanu su otišle tri nominacije za najbolju sporednu ulogu: za nagradu Satellite, za nagradu London Film Critics' Circle te za nagradu IFTA, koju je i osvojio.

3. GoldenEye (1995.)

Prvi film o Jamesu Bondu u kojem je Brosnan glumio, a ujedno je i njegova najbolja uloga britanskoga tajnog agenta. Osim što su kritičari bili ushićeni njegovom izvedbom Bonda kao ranjivog i osjećajnog, ali još uvijek prepoznatljivo šarmantnog i nestašnog špijuna, GoldenEye je bio i veliki hit – tada najveći u franšizi još od Moonrakera iz 1979. godine u kojemu je Bonda glumio Roger Moore. Inače, Brosnan je upravo njega trebao naslijediti u ulozi Jamesa Bonda. Naime, Brosnanova prva supruga Cassandra Harris glumila je ljubavnicu grčkoga krijumčara, lažnu Austrijanku groficu Lisl von Schlaf, u filmu Samo za tvoje oči iz 1981. godine. Tada je upoznala Brosnana s Albertom R. Broccolijem, producentom filmova o Bondu, koji je navodno odmah rekao kako će ga, ispostavi li se da ovaj zna glumiti, uzeti kao nasljednika Rogera Moorea. Međutim, Brosnan je bio vezan ugovorom za seriju Remington Steele u trenutku kad mu je prvi put ponuđena uloga, a Cassandra je nažalost preminula prije nego što je Brosnan zaigrao u službi njezina veličanstva.

2. Krojač iz Paname (2001.)

U priči o britanskome špijunu Andrewu Osnardu i krojaču (genijalni Geoffrey Rush) kojega on uvali u nevolje kako bi vratio staru slavu i stari posao, a sve to usred vraćanja Panamskog kanala iz ruku Amerikanaca u ruke Panamaca 1999. godine, Brosnan je izvrstan. Nakon četiri Jamesa Bonda, on uspijeva odigrati drskog i bezobzirnog britanskog špijuna koji je ujedno i šarmantni zavodnik, a da je pritom lik sasvim njegov, a ne Bondov. Unatoč tomu što je Brosnan odlično obavio svoj posao, sam film, koji se temelji na romanu Johna le Carréa, je neujednačen i teško da će vas oduševiti. No, ako pažljivo gledate, vidjet ćete mladog Daniela Radcliffea prije nego što je, iste te godine, postao Harry Potter.

1. Ubojstvo i margarite (2005.)

Razočarani profesionalni ubojica koji se raspada po šavovima, upozna se s očajnim i ne baš uspješnim poslovnim čovjekom u baru u Meksiku i u razgovoru mu otkriva što zapravo radi. Nekoliko mjeseci nakon neobičnog druženja koje završava tako da poslovnjak odbija sudjelovati u umorstvu, ubojica bane u njegov dom te se događa niz zanimljivih stvari. Odličan film, i još bolji Brosnan. Tumačeći profesionalnog ubojicu Juliusa, Brosnan je odigrao najbolju ulogu u svojoj karijeri, a ona mu je zasluženo donijela i nominacije za niz nagrada uključujući i onu za Zlatni globus, koji je ipak te godine otišao Joaquinu Phoenixu za Hod po rubu.

Gledajte:

Ubojstvo i margarite
31.03.2012. u 12:16 (Cinestar Action &Thriller)

Afera Thomasa Crowna
01.04.2012. u 20:00 (RTL)

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.