Vikend-trice (i kučine)

Vrtjet će vam se u glavi, hodat ćete po rubu i obraniti Sarajevo

Komentari

Piše: Marta Tošić
11.12.2010.

Ovoga vikenda vam ponovo preporučujemo da pronađete topli kutak negdje uz televizor i uživate u filmskim uspješnicama - Hitchcockovoj Vrtoglavici, Kubrickovoj Odiseji, biografiji Johnnyja Casha, Wesleyju Snipesu u ulozi Bladea i kultnoj ratnoj drami Valter brani Sarajevo. A evo i malo trivije vezane uz spomenute filmove.

Valter brani Sarajevo (1972.)

Osim što je bila vrlo popularna u bivšoj Jugi, ova kultna ratna drama veliku je popularnost stekla i u – Kini. U Kini se također može naći i pivo nazvano po Valteru te s naljepnicom na kojoj je fotografija Bate Živojinovića.

Hod po rubu (2005.)

Joaquin Phoenix i Reese Witherspoon sami su otpjevali sve pjesme u filmu (šest mjeseci pohađali su vježbe iz pjevanja), a naučili su svirati i sve instrumente koje sviraju u filmu. Johnny Cash odobrio je izbor Joaquina Phoenixa kao glavnog glumca jer mu se svidjela njegova izvedba u Gladijatoru, a i June Carter Cash odobrila je odabir Reese Witherspoon.

Blade (1998.)

Pravo Bladeovo ime je Eric Brooks – ime mu se spominje samo jednom u filmu, dok je prezime vidljivo na vozačkoj dozvoli Bladeove majke, Vanesse Brooks. Premda je, uz Wesleyja Snipesa, razmišljao o još dvojici glumaca koji bi mogli odigrati Bladea – Denzelu Washingtonu i Laurenceu Fishburneu – Davidu S. Goyeru otpočetka je Snipes bio savršen izbor. Jetu Liju bila je ponuđena uloga Deacona Frosta, no on je odabrao angažman u Smrtonosnom oružju 4.

Vrtoglavica (1958.)

Film se temelji na romanu D'Entre les Morts, koji su posebno za Alfreda Hitchcocka napisali Pierre Boileau i Thomas Narcejac, nakon što su čuli da je Hitchcock bezuspješno pokušavao otkupiti prava za njihov raniji roman Celle qui n'était plus. Unatoč tome što se danas smatra jednim od najboljih filmova u povijesti kinematografije, film je 1958. godine doživio kritički i komercijalni neuspjeh, što je Hitchcock pripisao tome da James Stewart izgleda prestaro da bi i dalje privlačio publiku u kina (bio je gotovo dvostruko stariji od Kim Novak). Nekoć omiljen Hitchcockov glumac, Stewart više nije zaigrao ni u jednom njegovom filmu.

2001: Svemirska odiseja (1968.)

I ovaj je film u početku pobrao uglavnom negativne reakcije kritičara. Opisivali su ga kao kombinaciju hipnotizirajućeg i izuzetno dosadnog filma, izjavili da ima dugačku, sporu i zbunjujuću radnju, a prozvali su ga čak i "monumentalno nemaštovitim filmom". S obzirom na to da ima sveukupno 88 minuta bez ikakvog dijaloga (od toga nitko ne priča u prvih 25, ni u posljednje 23 minute), nije ni čudno što su početne reakcije bile takve. Originalna je verzija filma inače bila skraćena za 19 minuta, a ukupna količina snimljenog materijala duža je 200-tinjak puta od konačne verzije filma.

Naslov

Valter brani Sarajevo (FTV, 11.12., 16:45)

Hod po rubu (Pop TV, 11.12., 23:20)

Blade (RTL, 11.12., 23:25)

2001: Svemirska odiseja (TCM, 12.12., 21:00)

Vrtoglavica (HTV2, 12.12., 22:30)

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

B.net te vodi na Medvedgrad!

Objavljeno: 03.07.2015.

Obožavaš pomaknute filmove i uživanje u sedmoj umjetnosti na otvorenom – Fantastic Zagreb je i ove godine priredio spektakl na Medvedgradu!Želite sutra gledati ekskluzivnu projekciju kultnog horora Isijavanje? Pružamo vam priliku za osvajanje ulaznica, ali morate se malo potruditi.

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.