Oscarom okrunjeni i neokrunjeni vladari

Britanski kraljevi i kraljice kao filmske zvijezde

Komentari

Piše: Zvonimir Ribarić
28.02.2011.

Britanska monarhija desetljećima je vladala svijetom, pa ne čudi da su upravo njezini kraljevi/kraljice i danas najprepoznatljiviji motiv izumirućeg oblika vladavine. S obzirom na broj nominacija Kraljevog govora za ovogodišnjeg Oscara te broj i značaj osvojenih kipića, izdvojili smo istim zlatnim kipićima okrunjene, ali i neokrunjene britanske kraljeve. Filmova/serija s njihovim likovima ima više od stotinu, što uzrokuje slatke muke. Kao što i dolikuje kad plava krv teče TV ekranom.

4 Oscarom okrunjena

HENRIK II (The Lion in Winter, 1968.) 

Film čija radnja sjajno ilustrira dramatiku pitanja izbora nasljednika u europskim monarhijama. Osim samog Henrika, intenzivno prisutni sinovi i budući kraljevi Ivan i Rikard, uloga kojeg je pokrenula karijeru Anthonyja Hopkinsa. Godine 2003. snimljen je remake u kojem kralja glumi zapovjednik Enterprisea, Picar... ups... Patrick Stewart. Likom istog vladara bavi se i stariji film, Becket, dobitnik jednog Oscara, ali i ogroman gubitnik – nominacije u čak 11 kategorija završile su porazom.

HENRIK VIII (Anne of Thousand Days, 1969.)

Jedna od fascinantnijih pojava iz britanske prošlosti. Pokrenuo je raskol s Rimom, kao i val progona neprijatelja, dok je "seks i grad" mentalitetu najzanimljivija činjenica o njegovih šest brakova. Ovaj klasičan uradak tematizira spornu vezu s Anne Boleyn, koja je od romanse prerasla u tragediju. U optužbama prema Anne stajala je čak i tvrdnja o incestuoznoj vezi s vlastitim bratom, a Henrik je tvrdio da su ga u brak natjerale njezine vještičje moći! Od deset nominacija nagrađeni su samo kostimi. Pohotnog kralja u potrazi za muškim nasljednikom interpretira Richard Burton, koji je volio uloge političkih moćnika – bio je Marko Antonije u Kleopatri, Tito u Sutjesci...  

VIKTORIJA (Viktorija - život mlade kraljice, 2009.)

Kada cijela era nosi naziv jedne osobe, imamo dovoljan dokaz za prosuđivanje snage njezinog značaja. Upravo je takav slučaj s Viktorijom, koja je vladala 63 godine i 7 mjeseci, postavši najdulje vladajućom kraljicom u povijesti. Film s romantičnom Emily Blunt u glavnoj ulozi bavi se samo ranim danima kraljičine vladavine, dok je za uvid u kasnija razdoblja svakako zanimljivo pogledati Her Majesty, Mrs. Brown. Također dobivena nagrada za dizajn kostima.

ELIZABETA II (Kraljica, 2006.)

Oko smrti princeze Diane ispleteni su mitovi koji idu tako daleko da spominju i teorije o posjetu izvanzemaljaca, što suvremenu kraljevsku obitelj čini zahvalnim filmskim materijalom. Uloga Elizabete II pri tome je pod posebnim povećalom, s obzirom na nesklonost prema pokojnoj princezi. Helen Mirren specijalizirala se za uloge britanskih kraljica – supruga je kralja Georga III u odličnom, također Oscarom nagrađenom, The Madness of King George, te "čista" Elizabeta I u istoimenom serijalu. Ipak, glumljenje aktualne kraljice pokazalo se kao jack-pot – uručen joj je Oscar za najbolju žensku ulogu.

4 Oscarom neokrunjena

RIKARD I (The Crusades, 1935.)

Kralj čije je ime uz epitet "Lavljeg srca" duboko usađeno u kolektivnu memoriju Engleza. Posebno značajan za priču o Robinu Hoodu, pa se barem kao marginalna pojava javlja u većini uradaka o spretnom organizatoru šumske bande. Jedini crno-bijeli uradak u našem izboru, što je tehnika koja jamči posebnu atmosferu. Režirao ga je Cecil B. DeMille, koji je obožavao raditi slične povijesne spektakle, prožete sukobom kultura i religijskim motivima.

KARLO I (To Kill a King, 2003.)

Upravo ove dane Hrvatsku razdiru rasprave o prirodi i granicama demokracije, koja se na krvav način u Engleskoj počela rađati već u XVII stoljeću. Karlo I u ovom uratku okrutnog naslova, kao i u stvarnosti, kroz "kašljucanja rađanja" nije prošao najbolje, pa mu je javno odsječena glava! Inače, glumi ga Rupert Everett, također specijaliziran za uloge aristokrata; spomenimo samo da je dao glas Šarmantnom Princu u Shreku.

KARLO II (The Libertine, 2004.)

Filmske interpretacije sina gore navedenog dekapitiranog kralja, ujedno nasljednika prijestolja, prihvatio se John Malkovich. Oscar nikada nije bio dalje od kralja, s obzirom na to da je film iskritizirala i publika i kritika. Ipak, Karlo II bio je iznimno zanimljiva ličnost, što je vidljivo i u The Libertineu. Prvi je ženama dopustio glumu u kazalištu (do tada su ženske likovi glumili muškarci), a dvor je ispunio hedonizmom. Svakako je vrijedna spomena scena u kojoj Karlo gleda predstavu prepunu prikaza muškog spolovila, a čak i ugledni muški članovi publike dobivaju svoj dildo!

EDUARD VIII (Wallis & Edward, 2005.)

Zaintrigirani Kraljevim govorom svakako se mogu poslužiti i gomilom književno/filmskog materijala o Eduardu VIII, kralju koji je vladao nepunih godinu dana, ne dočekavši krunu putem službene ceremonije. Osim intrigantnih knjiga poput npr. The Leadera, prema kojoj Eduard nije abdicirao i vlada fašističkom Engleskom, poslužit će i TV film Wallis & Edward. Priča o abdiciranju po prvi je put ispripovijedana iz perspektive dvaput razvedene gospođe Wallis, glavnog uzroka cijele komplikacije. Srećom, prošlo je vrijeme Henrika VIII.

Komentari

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.