Powering the Future

Posljednji trenutak za opstanak

Komentari

Piše: Zvonimir Ribarić
20.04.2011.

Pitanje proizvodnje električne energije pripada jednom od najozbiljnijih izazova suvremene civilizacije, a ne riješimo li ga uspješno – možemo zaboraviti na televiziju, igraće konzole i ostale divote kojima kratimo dane prožete razgovorima o gospodarskoj krizi i iritantnim političarima. Zamislite buđenje bez računala! Naježim se od same pomisli. Stoga smo inspiraciju o toj temi pronašli u dokumentarcu Powering the Future.

Svojevrsnoj listi "grijeha" hrvatskih znanstvenika, posebno onih društveno-humanističke vokacije, uz slabu produktivnost i neprepoznatljive rezultate u svjetskim okvirima, valja pridružiti i tragično lošu komunikaciju otkrivenih spoznaja sa širom javnosti. Čast izuzecima, ali rijetko koji hrvatski znanstvenik umije rezultate vlastitog istraživanja iskomunicirati i predstaviti metodom koja ne uzrokuje pospanost. Srećom, zbog kombinacije interesa znanosti, gledatelja i (naravno) kapitala, dokumentarci iz SAD-a vrlo spretno kombiniraju informativnu relevantnost i potrebnu dozu adrenalina. Takvoj vrsti uradaka pripada i Powering the Future, četverodijelni dokumentarac Discoveryja o budućnosti izvora i proizvodnje električne energije. 

Voditelj serije je dr. M. A. Sanjayan, iskusni znanstvenik spomenute američke "scene", u čijoj se biografiji ističu dokumentarci za Discovery: Expedition Alaska i Mysteries of the Shark Coast, te Wildfire in a War-Zone u produkciji BBC-a. Ništa manje nisu zanimljivi ni autorski radovi objavljeni u raznim publikacijama, od The New York Timesa do Vanity Faira, pa su tako njegove aktivnosti kulminirale gostovanjem u showu Davida Lettermana. Premda se konzervativnijim znanstvenicima ovakva karijera može činiti pomalo neozbiljnom, nitko ne može zanijekati da zbog znanstvenika poput njega spoznaje dolaze i do nezainteresiranog (Al Bundy) tipa gledatelja.

Već iz samog naslova i uvodnog dijela, dokumentarcu Powering the Future prijeti opasnost da se učini suvišnim 2011. godine – danas ionako svi već govore o vjetroelektranama i iskorištavanju sunčeve energije. No Powering the Future nadmašuje domete razmišljanja o tome kako je jedina moguća promjena što veća upotreba solarnih automobila ili mobitela. Naime, spomenuti dokumentarac propitkuje uobičajena gledišta te nas upoznaje s nizom zanimljivih tehnologija za proizvodnju električne energije, od kojih se neke temelje čak i na iskorištavanju vulkana ili odbačene hrane. Svaka epizoda traje otprilike 45 minuta, kao i školski sat, pa je Powering the Future odlična građa za osvježavanje dana učenicima. Zabava, učenje i nove ideje su zajamčeni. Ako dokumentarac nije dovoljan za upuštanje u potragu za novim izvorima energije, kao korisna inspiracija mogu poslužiti igrani uradci slične tematike. Upućujemo na nekolicinu njih.

Lančana reakcija (1996.)

Keanu Reeves glumi mladog ambicioznog znanstvenika, pravog geeka, koji je u potrazi za napravom sposobnom za proizvodnju fuzije sonoluminiscencijom, koja jamči nevjerojatnu racionalizaciju potrošnje bez trunke zagađenja! Naravno, u svom naumu uspijeva, ali mu za vrat stižu agenti američke vlade, kojima ne odgovaraju velike promjene koje se događaju izvan njihove kontrole.

Dani katastrofe (2006.)

Nakon što je SAD ušao u nuklearni rat, njemačka kompanija dizajnira generator smješten u oceanu, koji je izvor vječne energije zvane Fluid Carma. No nasuprot idiličnoj ideji, generator usporava Zemljinu gravitaciju... Eh, ništa nije savršeno.

The Water Engine (1992.)

Priča o mladom izumitelju amateru koji je 1934. godine izumio motor koji radi na vodu. Inspirirana je stvarnim životom Henryja i Charlesa H. Garretta, koji su izmislili električni karburator. Pitate se zašto danas ne vozimo aute koji se kreću na vodu iz slavine? Zbog naftnih kompanija – ako je itko sumnjao.

The Formula (1980.)

Opće je poznata činjenica da se, unatoč svim grozotama nacističkog pokreta, unutar njega krilo leglo strastvenih znanstvenika i neobičnih istraživanja, a bez njihova znanja vjerojatno ne bismo tako brzo nakon Drugog svjetskog rata stigli do svemira. Jedna od fronti istraživanja bila je i energija, pa se radnja ovog filma razvija oko teze da postoji tajna nacistička formula koja jamči učinkovito pretvaranje ugljena u naftu.

Profesor Baltazar

Kad govorimo o patentiranju novih izvora energije, nakon spomenutih američkih uradaka valja reći da je apsolutni pobjednik naš profesor Baltazar – u njegovom šarenom gradu su, čak i prije realnih pokušaja, osmišljeni automobili na vjetar!

Gledajte:

Powering the Future
23.04.2011. u 16:00 / 24.04.2011. u 21:00 / 30.04.2011. u 16:00 (Discovery Science)

Komentari

Vijesti iz B.net-a

Super paketi

Objavljeno: 15.04.2014.

B.net od danas nudi nove Super pakete koji uključuju kombinaciju digitalne televizije, fiksne telefonije i neograničenog surfanja internetom po značajno većim brzinama. Tako sada brzina interneta u Super 3D paketu iznosi do 20 Mbit/s, a u Super 2D paketima do 15 Mbit/s, što je znatno povećanje u odnosu na dosadašnje brzine do 12 Mbit/s u paketima.

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 45. Travanj 2014.