Televizijski Steven Spielberg

Proslavljen na filmu, a na televiziji već desetljećima

Komentari

Piše: Krešimir Vinšćak
14.04.2012.

Prva asocijacija na spomen Stevena Spielberga zasigurno je film, vjerojatno neki znanstveno-fantastični: Bliski susreti treće vrste ili E.T., avanturistički: Indiana Jones ili Jurassic Park, te možda ratni: Schindlerova lista ili Spašavanje vojnika Ryana. Ipak, Spielberg je u televizijskim vodama već desetljećima. Jedan takav spektakularni projekt je HBO-ova miniserija Pacifik, koju će prikazivati HTV, a pregled ostalih Spielbergovih uradaka donosimo u nekoliko različitih kategorija.

Aktualni projekti

Vratit ćemo se na Pacifik ubrzo, ali krenimo kronološkim redom. Tijekom aktualne televizijske sezone Steven Spielberg je imao, odnosno ima čak četiri projekta, u kojima je uglavnom pridonio konceptualnom idejom i savjetom te se potpisao kao izvršni producent.

Tri su znanstveno-fantastičnog tona – Falling Skies, Terra Nova i The River. Sve tri serije su, reći ćemo, upitne vrijednosti. I dok Falling Skies uskoro ulazi u drugu sezonu, Terra Nova je otkazana, a uskoro će takva sudbina zadesiti i The River. U njima se dalo prepoznati dosta klišeiziranih spielbergovskih tema. Među ostalima, forsiranje patetike putem obiteljskih tema i potrage za izgubljenim članovima obitelji, što mu je u nekim filmovima uspijevalo, no ovdje je izgledalo samo jeftino i umjetno.

Četvrta među njima je glazbena drama Smash, serija o nastanku brodvejskog mjuzikla, što je netipična tema za Spielberga. Ali eto, ideju za seriju imao je već nekoliko godina pa je postepeno razrađivao koncept, koji je na televiziji završio ove godine. Nije potpisan kao autor, ali seriju producira.  

Ratni projekti

Spielberg je televiziji najviše doprinio dvjema HBO-ovim ratnim miniserijama: Združena braća (2001.) i Pacifik (2010.). Obje prate horore Drugoga svjetskog rata – Združena braća završetak rata na europskom teatru, a Pacifik, jasno, pacifičko bojište. Serija Združena braća nastavak je suradnje Spielberga i Toma Hanksa, započete filmom Spašavanje vojnika Ryana. Epska miniserija u deset nastavaka, jedna od najboljih ikad, bavila se herojima s jedne i užasima rata s druge strane.

Dok su Združena braća zahtijevala da pratite široku listu likova, što je čak i sam Spielberg priznao, Pacifik se usredotočio na živote trojice marinaca. Pacifik je nerijetko bio brutalniji od svoje sestrinske miniserije, s grafičkim prikazima nasilja s obje strane, te moralno dvosmisleniji, u trenucima kada ni glavni protagonisti nisu bili uvjereni u svoje postupke. I podjednako nezaobilazan. Naravno, Pacifik je osvojio nekoliko Emmyja, uključujući onoga za najbolju miniseriju godine.

SF projekti

Filmska sigurno, no prva televizijska asocijacija na Spielberga vjerojatno nije SF. Oteti (Taken) je bila najistaknutija, možda i jedina njegova SF serija (ako izuzmemo spomenute aktualne projekte) koje ćete se uspjeti sjetiti. Bavila se njegovim omiljenim izvanzemaljskim invazijama i pratila četiri generacije četiriju obitelji koje je povezivao famozni incident u Roswellu.

Nego, sjećate se serije SeaQuest iz 1993. godine, smještene u bližu budućnost kada je čovječanstvo počelo "kolonizirati" podmorska prostranstva? Nastala je u Spielbergovoj produkciji. Jedina serija koju potpisuje kao autor jest Amazing Stories s kraja osamdesetih, trajala je dvije sezone, a stilom je bila vrlo slična popularnoj Zoni sumraka.

Animirani projekti

Nešto mlađi čitatelji, ili oni stariji s djecom rođenom devedesetih, s nostalgijom će se prisjetiti sljedeće liste crtića: Zekoslavne priče, Animanijaci, Freakazoid! te Pinky and the Brain. Zbog Spielbergove popularnosti i ugleda svi su imali prefiks "Steven Spielberg presents", a nastali su u suradnji sa studijem Warner Bros. Spielberg je tako iznova kreirao neke njihove klasične likove, poput Zekoslava Mrkve, patka Dode i ostatka ekipe – u dječjoj dobi. I uopće nije djelovalo kao blasfemija. Ili se pogrešno sjećamo zbog nostalgije?

Razno

Posljednje dvije serije nemamo kamo staviti, ali vrijedi ih spomenuti. Za Hitnu službu svi znate, zar ne? Naravno. Ali vrlo vjerojatno niste ni svjesni da je Spielberg blisko sudjelovao pri stvaranju ove najduže medicinske drame u povijesti američke televizije. Pomogao je njezinu dolasku na televiziju te se zadržao kao producent tijekom prve sezone.

Druga serija koju nemamo kamo uvrstiti, ali je želimo spomenuti, također je netipična za Spielbergov opus. Humoristična drama United States of Tara bazira se na Spielbergovoj ideji serije o majci dvoje djece (Toni Collette) s poremećajem ličnosti, čije vrlo različite osobnosti naizmjenično postaju dominantne. Seriju je inače nastavila razvijati oskarovka Diablo Cody (Juno), a otkazana je lani nakon tri sezone.

Gledajte:

Pacifik
od 14.4.2012. subotom u 22:00 (HTV1)

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.