Top 5 filmova Guillerma del Tora

Hell of a boy!

Komentari

Piše: Marijan Brala
15.06.2011.

U fizičkom smislu mogli bismo ga nazvati krupnijom verzijom Petera Jacksona, no prije bi se moglo reći da filmski put Guillerma del Tora neodoljivo podsjeća upravo na Jacksonov, ili čak Raimijev. Ovaj samoprozvani horor geek najprije je ostvario uspjeh u matičnom Meksiku, no ubrzo je pokorio i ostatak filmskog svijeta – koji nije mogao ostati imun na njegovu originalnost. Uostalom, del Toro i Jackson udružili su snage u nadolazećem Hobitu, koji bi mogao vratiti vjeru u visokobudžetni Hollywood.

Đavolja kralježnica (2001.)

Film u produkciji Pedra Almodóvara i brata mu Agustína (snimljen u Španjolskoj) ustoličio je del Tora kao vizualno najdarovitijeg meksičkog autora. Koristeći razne filtere (snimatelj je stalni redateljev suradnik Guillermo Navarro), del Toro je snimio briljantnu, iznimno napetu gotičku priču o dječaku Santiju čiji se duh osvećuje za nanesenu mu nepravdu. Izvrsno vođena glumačka ekipa (Marisa Paredes, Federico Luppi, Eduardo Noriega) pokazala je da se u del Toru skriva nešto više od običnog redatelja horora.

Blade 2 (2002.)

Jedan od onih nastavaka za koje volimo reći da su bolji od originala. Suprotno očekivanjima, omiljeni polučovjek/poluvampir Blade udružuje se sa svojim zakletim neprijateljima vampirima kako bi zaustavili novu čudovišnu vrstu – Reaperse. Nastavljajući akcijsku crtu priče, del Toro je unio još više strave, dajući filmu osobni pečat. Premda su neki prigovarali zbog nepotrebno krvavih i nasilnih scena, del Toro je ostao vjeran svom specifičnom vizualnom stilu koji povezuje akciju s hororom. Koliko mu je stalo do njegovih likova najbolje pokazuje na odjavnoj špici svoje krvave neprestane akcije – u kojoj obzirno poručuje kako nijedan Reaper nije ozlijeđen prilikom snimanja.

Hellboy (2004.)

Rađen prema stripu Mikea Mignole, Hellboy je savršen kompromis osobne vizije (Đavolja kralježnica) i visokobudžetnog Hollywooda (Blade 2). Naslovni (anti)junak – fenomenalni Ron Perlman, poslan direktno iz pakla – rezultat je neuspjelog nacističkog eksperimenta koji se sada okreće protiv zla koje ga je stvorilo. Nevjerojatno zabavan, Hellboy je ponajbolja ekranizacija nekog stripa posljednjih godina.

Panov labirint (2006.)

Svojevrsni nastavak Đavolje kralježnice, Panov labirint ostvario je potpuni artistički i komercijalni uspjeh. Mračna bajka za odrasle bila je prije svega potrebnija Hollywoodu nego samome del Toru, kao demonstracija sve snage njegova talenta. Nestvarno lijep te istodobno gotovo sadistički okrutan, Panov labirint osigurao je del Toru mjesto na A-listi filmskih redatelja. 

Hellboy 2 (2008.)

Još dinamičniji od prethodnika (bez gubljenja vremena na upoznavanje s likovima), nastavak Hellboya ostvario je i dvostruko veći utržak na blagajnama. Perlman je i dalje senzacionalan kao mrzovoljni "crvenokožac", no pravo je otkriće Luke Goss, najpoznatiji kao član nekadašnje pop senzacije Bros. Nažalost, ovo je zasad del Torov posljednji film, no nema sumnje kako od nepredvidljivog Meksikanca u budućnosti možemo još svašta očekivati.

Hellboy 2

Trenutna ocjena: 80%

(1 glas)

Panov labirint

Trenutna ocjena: 100%

(1 glas)

Hellboy

Trenutna ocjena: 80%

(1 glas)

Blade 2

Trenutna ocjena: 60%

(1 glas)

Đavolja kralježnica

Trenutna ocjena: 100%

(2 glasa)

Komentari

Po čemu se surfa

Vijesti iz B.net-a

Obogatili smo se s 11 fantastičnih programa! :)

Objavljeno: 14.07.2015.

Ne propustite urnebesne komedije na Comedy Central Extra, pratite što savjetuju vodeći zdravstveni stručnjaci na The Medical Channel ili pratite glazbene trendove uz Kerrang i Smash Hits!

novije

slika naslovnice časopisa

Broj 55. Veljača 2015.